Фото: Генштаб ЗСУ

Українська армія зазнала невдачі під час наступу на Бєлгородську область РФ, — аналітики

Українській армії вдалося зайти на територію Бєлгородської області Російської Федерації, проте Сили оборони не змогли там закріпитись через підготовленість росіян до відбиття таких атак.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

За наявними даними, українські сили просунулися далі до західної частини Бєлгородської області під час нещодавніх транскордонних наступів, ніж повідомлялося раніше, але доступні повідомлення з відкритих джерел та докази вказують на те, що станом на 16 серпня українські сили більше не утримують там позиції. 

15 серпня Washington Post повідомив, що українські військовослужбовці, які брали участь у транскордонних наступах у Бєлгородській області, заявили, що українські групи провели механізовані атаки поблизу прикордонного контрольно-пропускного пункту Колотилівка (на міжнародному кордоні на північний захід від міста Бєлгород) 11 серпня та просунулись на цьому напрямку на 10 кілометрів. Російські джерела стверджують, що українські сили неодноразово атакували поблизу Колотилівки в останні дні й тимчасово захопили контрольно-пропускний пункт Колотилівка 15 серпня, але не стверджують, що українські сили просунулися хоч на 10 кілометрів далі за контрольно-пропускний пункт. 

The Washington Post повідомив, що українські сили утримували позиції в Бєлгородській області, перебуваючи під сильними російськими авіаударами та артилерійським вогнем, і що українська бронетехніка перейшла в Бєлгородську область, щоб евакуювати український персонал, що залишився з цих позицій 15 серпня. ISW не виявив жодних російських заяв чи доказів, що свідчать про те, що українські сили залишаються у Бєлгородській області станом на 16 серпня. 

Українські солдати повідомили The Washington Post, що російські сили в Бєлгородській області були більш підготовлені до відбиття транскордонних українських атак, ніж російські сили в Курській області, і що росіяни встановили великий масив протитанкових укріплень "зуби дракона" вздовж кордону та інтенсивно замінували територію. Як повідомляється, українські солдати заявили, що російські артилерійські підрозділи, оператори безпілотників та авіація майже відразу почали завдавати ударів по українських силах, коли вони намагалися перетнути кордон у Бєлгородську область 11 серпня. 

Опис українськими солдатами реакції Росії припускає, що оперативна раптовість, якої українські сили досягли 6 серпня, почавши вторгнення в Курську область, значною мірою розвіялася до 11 серпня, і що російські сили в Бєлгородській області були готові відбити українські транскордонні атаки. Однак з моменту початку вторгнення 6 серпня українські сили зробили наступні швидкі наступи на інших ділянках кордону з Курською областю, і цілком імовірно, що російські сили посилено захищають деякі ділянки кордону, ніж інші.

Нагадаємо, раніше губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков повідомляв, що у Краснояружському районі Бєлгородщини було оголошено евакуацію населення. Цей район розташований на північному заході Бєлгородської області Росії та межує із Сумською областю України.

Також повідомлялось, що з 14 серпня на всій території Бєлгородської області Росії запроваджується режим надзвичайної ситуації регіонального рівня. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 17.08.2024 08:01