Фото: "Голос України"

Українське зерно почали експортувати через порти Хорватії

Україна почала експортувати зерно через хорватські порти. Країни домовилися розвивати цей напрямок партнерства.

Про це йдеться у заяві віце-прем'єр-міністра економіки України Юлії Свириденко

Відомо, що експорт українського зерна Свириденко обговорила з прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем під час двосторонньої зустрічі на саміті ініціативи Трьох морів в Бухаресті.

Варто зазначити, що сторони підняли питання двосторонньої торгівлі і експорту українського збіжжя через хорватські порти. Адже Росія продовжує атакувати зернову інфраструктуру на Чорноморському узбережжі, що суттєво обмежує можливості вітчизняного експорту зернових.

"Українське зерно вже пішло на експорт через хорватські порти. Дякуємо за таку можливість. Цей торговий шлях хоч і нішевий, але вже користується популярністю. Ми готові його розвивати, розширюючи можливості транспортного коридору. Ми вважаємо, що цей логістичний маршрут буде відігравати важливу роль у двосторонній торгівлі між нашими країнами і після війни", — заявила Свириденко.

Також на зустрічі домовилися прискорити виробництво техніки для розмінування.

Своєю чергою, Пленкович запропонував допомогу Україні у розслідуванні воєнних злочинів, оскільки Хорватія має досвід в цьому. Йдеться про створення інститутів спеціальних прокурорів та спеціальної поліції, які проводять розслідування воєнних злочинів.

Заборона на імпорт українського зерна

У травні Європейський Союз дозволив п'ятьом сусіднім з Україною країнам заборонити продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику на внутрішньому ринку, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни.

Термін дії заборони закінчується 15 вересня. Водночас Україна розраховує, що всі обмеження Єврокомісії на український аграрний експорт буде скасовано з 15 вересня. Проте Угорщина, Польща, Румунія, Болгарія і Словаччина виступають за продовження заборони Європейським Союзом імпорту українського зерна на їхню територію до кінця поточного року.

У МЗС України наголосили, що односторонні обмеження на український імпорт не відповідають "духу і букві" Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС. У відомстві звернулися до керівництва Євросоюзу та причетних країн із закликом знайти збалансоване рішення. 

Нагадаємо, раніше уряді Угорщини заявили, що прагнуть представляти інтереси угорського фермерського товариства, а тому запроваджують тимчасову заборону на імпорт агропродукції з України. Йдеться насамперед про зерно, насіння олійних культур, а також деяку іншу сільськогосподарську продукцію.

Водночас у Польщі вважають, що забороною на імпорт зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України захищають вітчизняний аграрний сектор.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.09.2023 15:55