Фото: НБУ

Українські банки прогнозують зростання попиту на кредити

Банки в Україні прогнозують продовження росту попиту на кредити серед бізнесу та населення. Йдеться про гривневі та короткострокові позики. 

Про це повідомила прес-служба Національного банку України, посилаючись на результати щоквартального опитування про умови банківського кредитування.

"Банки очікують підвищення попиту на всі види корпоративних та роздрібних кредитів і зростання обсягів кредитного портфеля", — йдеться на сайті регулятора.

За даними опитування, банки очікували зростання обсягів кредитів бізнесу вже восьмий квартал поспіль, населенню — шостий. Більша частка респондентів надалі нарощуватиме корпоративний портфель, дещо менша — роздрібний.

Хоча фінустанови очікують на певне погіршення якості кредитів населення, натомість якість кредитів бізнесу, на їх думку, не зміниться.

Кредити в Україні: коли відбудеться збільшення попиту

Ха даними НБУ, попит на кредити з боку МСП зростав п’ять кварталів поспіль з огляду на потребу в капітальних інвестиціях та оборотному капіталі, нижчі процентні ставки та необхідність реструктуризувати борги. Респонденти прогнозують підвищення попиту на всі види корпоративних кредитів у третьому кварталі 2024 року, крім позик в іноземній валюті.

Попит населення на позики в другому кварталі зріс завдяки ліпшим споживчим настроям, кращим перспективам ринку нерухомості, зокрема низьким відсотковим ставкам за іпотекою. Фінустанови прогнозують збільшення попиту на всі види роздрібних кредитів у третьому кварталі.

Пом'якшення кредитних стандартів

У третьому кварталі банки планують пом’якшити кредитні стандарти для МСП (малі та середні підприємства) та довгострокових позик, посилити — для валютних кредитів.

"Рівень схвалення заявок у другому кварталі зменшився для корпоративних позик, за винятком кредитів МСП, для яких він залишився незмінним. Під час схвалення заявок банки мали консервативніший підхід до суми позик, а для великих підприємств — до вимог до застави", — зазначили в НБУ.

Про пом’якшення кредитних стандартів для роздрібних кредитів повідомила рекордна частка респондентів. Стандарти споживчого кредитування пом’якшувалися шість кварталів поспіль. Банки планують зберегти цю тенденцію і у третьому кварталі. Рівень схвалення заявок на кредити населенню зріс з огляду на послаблення заставних вимог для іпотеки, збільшення обсягу кредитів та зниження відсоткових ставок і комісій для споживчих позик.

Нагадаємо, 25 липня правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13% річних. Це допоможе забезпечити стійкість валютного ринку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.07.2024 01:26