Фото: Defense Еxpress

Український уряд подав до суду на західні компанії через невиконання військових контрактів

Наша держава подала судові позови на декілька західних компаній через невиконання контрактів на постачання обладнання або відсутність пропозицій про відшкодування гонорарів. Київ сплатив усі кошти за забезпечення угод.

Про це повідомляє Newsweek. Видання нагадало, що українське Міноборони зіткнулося з серією скандалів, пов'язаних із закупівлями в той час, як війська продовжують боротьбу з повномасштабним російським вторгненням. За півтора року бойових дій українська армія стала залежною від західної зброї.

Відзначається, що з 11% всіх підписаних військових контрактів, що були укладені з іноземними постачальниками — лише деякі з них відчували труднощі з виконанням своїх зобов'язань у повному обсязі.

Водночас шість іноземних компаній, дві з яких американські, "не повністю або частково не виконали свої зобов'язання за деякими контрактами, але зробили часткове постачання або повністю повернули кошти". Дві європейські компанії "не поставили товар і не повернули авансовий платіж". Щодо цих постачальників вживаються юридичні заходи.

Цікаво, що в Міноборони України не назвали компанії, проти яких подали позови. В оборонному відомстві такий крок пояснили тим, що це "може викликати труднощі в іноземних постачальників при виконанні своїх зобов'язань. Наприклад, при укладанні угод з виробниками та іншими учасниками на закупівлю озброєння і військової техніки в країнах, що нейтрально ставляться до постачання озброєнь в Україну.

Своєю чергою колишній очільник Міноборони Олексій Резніков повідомив, що український уряд висунув кілька арбітражних позовів проти польської компанії "Альфа". Він наголосив, що відомство вже виграло ще одну арбітражну справу проти неназваного іноземного постачальника.За його словами, також у цьому списку є українські фірми, які не поставили обіцяне.

"Таких фірм багато, і, на жаль, не всі з них, навіть впливові гравці ринку, змогли виконати підписані контракти", — заявив Резніков.

Нагадаємо, раніше очільник міністерства Олександр Камишін заявив, що за шість місяців 2023 року в Україні значно зросло виробництво боєприпасів та озброєння. У Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості кажуть, що порівняно із минулим роком, цифра зросла у десять разів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.09.2023 17:09