Фото ілюстративне зі соцмереж

Україну запросили на саміт "Вишеградської четвірки": що обговорять у Празі

У столиці Чехії Празі 29 лютого відбудеться саміт голів парламентів країн "Вишеградської четвірки" (V4). На зустріч також запросили й Україну, яка стане однією з основних тем обговорення.

Про це повідомив Teraz.sk.

"Формат розширено за участю голови українського законодавчого органу. З цим також пов'язана тематична спрямованість спільної дискусії. Вона присвячена ситуації в Україні у зв'язку з багатостороннім міжпарламентським співробітництвом", — повідомив речник спікера Палати депутатів чеського парламенту Мартін Чурави.

Він додав, що політики також обговорять інші актуальні теми в рамках співпраці між парламентами.

Що відомо про "Вишеградську четвірку"

До Вишеградської групи входять Польща, Чехія, Словаччина й Угорщина. Об'єднання створили 15 лютого 1991 року.

Востаннє голови парламентів "Вишеградська четвірка" зустрічалися у лютому минулого року в Словаччині, яка тоді головувала в групі. Після неї в липні минулого року управління перейшло до Чехії.

Одним із трьох пріоритетів, які країна визначила в рамках свого головування, є допомога Україні та її громадянам — наприклад, у прийнятті біженців, їх освіті, охороні здоров’я, судовій чи гуманітарній допомозі.

Нагадаємо, декілька днів тому посол Великої Британії в НАТО Девід Кворр заявив, що офіційному Києву не варто завищувати власні сподівання щодо прогресу розгляду заявки на вступ до Альянсу на майбутньому саміті блоку у Вашингтоні. Водночас вступ України в НАТО залишається питанням часу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.02.2024 21:58