Фото: gur.gov.ua

Уламків дрона не виявили: МАГАТЕ обстежили місце пожежі на Запорізькій атомній електростанції

Фахівці Міжнародного агентства з атомної енергетики, які перебувають на окупованій росіянами Запорізькій атомній електростанції, не змогли встановити причини пожежі на об'єкті, яка сталася у неділю, 11 серпня. 

Як стало відомо зі звіту агентства, у понеділок, 12 серпня, експерти МАГАТЕ відвідали градирні станції, щоб ознайомитись із наслідками пожежі.

За словами генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, на основі спостережень команда оцінила, що малоймовірно, що першоджерело пожежі виникло біля основи градирні. Водночас експерти вважають, що, ймовірно, джерело займання було розташоване у внутрішній частині градирні на рівні розподілу водяних форсунок.

"Під час обходу не було виявлено ні шин, ні залишків безпілотника. Команда підтвердила, що не було ніяких значних ознак порушення уламків, попелу або сажі, розташованих біля основи градирні", — йдеться у повідомленні.

У МАГАТЕ наголошують, що внаслідок пожежі не було ризику ядерній безпеці на об'єкті, адже градирні наразі не працюють. За словами фахівців, градирні не потрібні як частина механізму охолодження для реакторів, оскільки всі енергоблоки знаходяться в стані холодної зупинки. У районі градирень, які розташовані приблизно за 1,5 кілометра від реакторних блоків атомної станції, радіоактивних речовин немає. Фахівці також провели радіаційний моніторинг в районі градирень і реакторів та підтвердили, що немає жодних ознак підвищення радіаційного фону.

Водночас фахівцям агентства відмовили у доступі до басейну холодної води, який є основою градирні. У звіті наголошують, що недопуск експертів агентства був пояснений "міркуваннями безпеки".

"Наразі команда не змогла зробити остаточні висновки на основі отриманих даних і спостережень. Агентство продовжить свій загальний аналіз після додаткового огляду та доступу до рівня розподілу водяного сопла та басейну холодної води", — зазначили в МАГАТЕ.

Що відомо про пожежу на ЗАЕС 

Раніше, а саме у неділю, 11 серпня, президент Володимир Зеленський заявив, що російські загарбники влаштували пожежу на території Запорізької атомної електростанції в Енергодарі. Загоряння було видно навіть із Нікополя, що на Дніпропетровщині.

Згодом в "Енергоатомі" повідомили, що на ЗАЕС сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання. Внаслідок пожежі сталося загоряння градирні номер один та пошкодження іншого технологічного обладнання. На думку фахівців, вірогідна причина пожежі — недбалість рашистських окупантів, або свідомий підпал градирні росіянами. 

В "Енергоатомі" запевнили, що радіаційний стан на станції перебуває у межах чинних норм, загрози радіаційного забруднення для населення наразі немає.

Нагадаємо, раніше очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак повідомляв, що станом на ранок 12 серпня пожежа на території Запорізької атомної електростанції припинилася. Посадовець наголосив, що ситуацію тримають на контролі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.08.2024 09:44