Фото: Офіс президента

Уряд розглядає можливість продовження терміну прийому заяв на виплати ВПО

Кабінет міністрів розглядає можливість продовження терміну прийому заяв на виплати внутрішньо переміщеним особам (ВПО).

Про це повідомила віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук на засіданні Координаційного штабу з питань ВПО, передає прес-служба Мінреінтеграції.

Зазначається, що через велику кількість звернень щодо продовження виплат на проживання ВПО з 1 березня 2024 року в деяких органах соціального захисту населення та ЦНАПах записатися на прийом можна не раніше квітня. Тому обговорюються зміни до постанови КМУ від 20 березня 2022 року № 332, якою затверджено порядок надання допомоги на проживання ВПО. Зокрема, розглядається варіант продовжити термін подачі заяв до 30 квітня.

За словами Верещук, у разі ухвалення цих змін внутрішньо переміщені особи, які отримували таку допомогу та подали заяву на її продовження у квітні, зможуть отримувати виплати, починаючи з березня.

"На гарячі лінії Мінреінтеграції звертається багато ВПО з приводу строків подачі заяв на продовження виплат. Наразі напрацьовуються відповідні зміни до урядової постанови, щоб всі нормально встигли це зробити", — зазначила міністр.

Виплати для ВПО з 1 березня

З 1 березня в Україні змінився підхід до надання внутрішньо переміщеним особам допомоги від держави. Зокрема, деяким громадянам потрібно подати нову заяву на отримання грошової допомоги.

Виплати ВПО: кому не потрібно подавати нову заяву

На шість місяців, автоматично, продовжуються виплати для таких категорій ВПО:

  • для пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії  не перевищує 9 444 гривень (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей;
  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

Виплати ВПО: кому потрібно подавати нову заяву

Проте значна кількість ВПО також зможуть отримати виплати ще на шість місяців, після подання нової заяви. Зокрема, право на продовження виплати мають:

  • малолітня дитина, яка прибула в нову громаду без супроводу законного представника;
  • вагітна жінка після 30-го тижня вагітності (27-го тижня вагітності — для жінок, яких віднесено до I—IV категорій осіб, постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС);
  • людина, яка втратила працездатність, але не має права на пенсійну виплату та /або отримує державну соціальну допомогу (за умови, що середньомісячний сукупний дохід на одну особу в такій сім’ї не перевищує 9 444 гривень.

Нагадаємо, в Україні деякі внутрішньо переміщені особи можуть отримати 10 800 гривень від Організації Об'єднаних Націй. Розраховувати на міжнародну грошову підтримку можуть переселенці вразливих категорій, зокрема самотні батьки чи люди похилого віку. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.03.2024 15:27