Фото: IRNA

В Ірані біля могили генерала Сулеймані стався вибух: загинули понад 100 людей

У середу, 3 січня, біля цвинтаря в іранському місті Керман пролунали декілька потужних вибухів, які забрали життя понад 100 людей.

Про це повідомляє Iran International, агенство Nournews та ВВС.

Відомо, що вибухи пролунали біля цвинтаря в іранському місті Керман, де поховано воєначальника Касема Сулеймані, колишнього командувача силами "Кудс" Армії вартових іранської революції, який загинув під час американьскої атаки 3 січня 2020 року в Багдаді.

ЗМІ сповіщають, що вибухові пристрої були закладені в сумки та активовані дистанційно. Влада країни офіційно заявила, що причиною вибуху стала "терористична атака", не уточнивши при цьому, хто за нею стоїть. 

В інтерв'ю іранському каналу "Хабар" міністр внутрішніх справ Ахмад Вахіді назвав ці вибухи "змовою" і повідомив, що перший вибух стався близько третьої години дня за місцевим часом, а приблизно о 15:20, коли люди та рятувальники приїхали на місце, щоб допомогти, пролунав другий вибух. Відомо, що внаслідок інциденту загинули понад 103 людини, понад 170 осіб постраждали, повідомляють іранські ЗМІ.

В іранському відділенні Міжнародного Червоного Півмісяця (МЧП) уточнюють, що багато поранених перебувають у тяжкому стані.

"Наші групи швидкого реагування евакуювали постраждалих. Але натовпи народу, що біжить, заблокували дороги", сказав глава відділення МЧП Реза Фаллах в інтерв'ю іранському телебаченню.

Іранська влада заявляє, що розпочато розслідування обставин вибухів, наголошуючи, що головна версія теракт.

Нагадаємо, Іран підписав угоду з Росією про постачання винищувачів Су-35 російського виробництва, ударних вертольотів Мі-28, а також навчально-тренувальних літаків Як-130. Зазначається, що військово-повітряні сили Ірану мають лише декілька десятків ударних літаків, включаючи російські літаки, а також застарілі американські моделі, придбані до Ісламської революції 1979 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.01.2024 10:25