Російський літак для Ірану. Джерело: tasnimnews

Іран поглиблює відносини з Росією: Тегеран закупить у Москви винищувачі Су-35

Іран підписав угоду з Росією про постачання винищувачів Су-35 російського виробництва, ударних вертольотів Мі-28, а також навчально-тренувальних літаків Як-130.

Про це повідомила агенція Tasnim із посиланням на заяву заступника військового міністра Ірану генерала Махді Фарахі.

Він заявив про завершення планів щодо включення до бойових підрозділів іранських збройних сил винищувачів Су-35, ударних гелікоптерів Мі-28 і навчально-тренувальних літаків Як-130.

"Ці три сучасні військові літаки обов'язково будуть у розпорядженні Ірану, і зараз цей процес уже триває", — наголосив військовий міністр Ірану.

Річ у тому, що військово-повітряні сили Ірану мають лише декілька десятків ударних літаків, включаючи російські літаки, а також застарілі американські моделі, придбані до Ісламської революції 1979 року.

Останніми роками, як зазначає агенція, Іран не придбав жодного нового винищувача, за винятком декількох російських винищувачів МіГ-29, куплених ним у 1990 роках.

2018 року Іран заявляв, що розпочав виробництво винищувача Kowsar місцевої розробки для використання у своїх військово-повітряних силах. Військові експерти вважають, що цей літак є точною копією F-5, вперше виробленого у США у 1960 роках.

Іран та Росія підписали великі угоди у військовій сфері. За даними Tasnim, у вересні військово-повітряні сили Ірану отримали перші навчально-тренувальні літаки Як-130 російського виробництва.

Як-130 є дозвуковим двомісним реактивним навчально-тренувальним і легким бойовим літаком. Він нібито має допомогти іранським військовим льотчикам пройти підготовку з управління новими винищувачами, такими як Су-57.

Нагадаємо, США побоюються, що Іран готується надати Росії сучасні балістичні ракети малої дальності для використання у війні проти України. Йдеться про Ababil і Fateh-110, які демонстрували російському міністру оборони Сергію Шойгу під час його візиту до Ірану у вересні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.11.2023 11:45