Скріншот з відео

В Ісландії відбувається виверження вулкана: оголошено евакуацію населення (фото, відео)

В Ісландії на півострові Рейк'янес відбувається виверження вулкана Сундхнукур. У зв'язку з цим мешканців прилеглого району евакуйовують з небезпечної зони.

Про це пише Reuters, посилаючись на метеорологічне місцеве бюро.

"Загальна довжина тріщини становила близько 3,9 кілометра (2,42 милі) і збільшилася на 1,5 кілометра приблизно за 40 хвилин", — йдеться в повідомленні.

На прямих трансляціях з півострова Рейк’янес можна побачити розпечену лаву, що вилітає з землі, її яскраво-жовті та помаранчеві кольори різко контрастують із темним нічним небом.

"Вплив обмежений локалізованою територією поблизу місця виверження. Він не становить загрози для життя, але населення поблизу було евакуйоване", — повідомило міністерство закордонних справ Ісландії в соцмережі X.

Останнє виверження на півострові Рейк'янес, де проживає близько 30 000 людей або майже 8% загального населення країни, завершилося 22 червня після того, як протягом 24 днів вивергалися фонтани розплавленої породи.

Варто зазначити, що вчені попереджають, що на півострові Рейк’янес можуть повторюватися спалахи протягом десятиліть або навіть століть.

Нагадаємо, на початку липня 2024 року на найбільшому в Середземному морі острові Сицилія фіксували виверження Етни, найвищого активного вулкана в Європі. За словами очевидців, це сталося в одному з найбільших кратерів Етни під назвою "Ворагін".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.08.2024 20:12