Виверження вулкана Етна. Джерело: соцмережі

В Італії знову прокинувся вулкан Етна фонтаном лави: чим це загрожує

На початку липня 2024 року на найбільшому в Середземному морі острові Сицилія знову фіксують виверження Етни, найвищого активного вулкана в Європі. За словами очевидців, це сталося в одному з найбільших кратерів Етни під назвою "Ворагін".

Про це повідомили місцеві видання з посиланням на Інститут вулканології Італії. Фахівці зазначили, що викид лави розпочався у південно-східному кратері вулкана.

Стовп попелу та вулканічних речовин підіймається на декілька тисяч метрів над рівнем моря. Прогнозована модель показує, що вулканічний попіл розсіюватиметься на південний схід острова.

Назва вулкана походить з арабської та у перекладі означає "Гора вогню". Висота Етни – 3 357 метрів. Вона може змінюватися залежно від наслідків вивержень і обвалів. У вулкана є від 200 до 400 бокових вулканічних кратерів. З них раз на декілька місяців викидається лава. Етна входить до списку обʼєктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

Приблизно раз на 150 років виверження руйнує якесь селище. Останнє велике виверження Етни відбулося 1922 року.

Нагадаємо, що в травні на індонезійському острові Хальмахера сталося виверження вулкана Ібу. Через це із семи прилеглих сіл довелося евакуювати людей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.07.2024 20:19