Фото ілюстративне. Джерело: Defense Express

В ISW повідомили, яку зброю Іран отримає від РФ за постачання балістичних ракет

Передача іранських балістичних ракет Москві є частиною стратегічного партнерства, що поглиблюється, між Іраном і Росією. Натомість Тегеран отримає від союзників літаки Су-35.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Інститут докладно висвітлював, як Москва та Тегеран розширили свою економічну, медійну, військову та політичну співпрацю відтоді, як російські війська розпочали повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Іран прагне отримати економічну і військову вигоду зі свого партнерства, що розширюється, з Росією. Іран шукав гроші для своєї хворої економіки за продаж зброї Кремлю — про це ISW повідомляв ще у вересні 2023 року. 

Іран також прагнув закупити російські винищувачі Су-35 й іранські офіційні особи "тиснули" на Росію з метою постачання Су-35 під час зустрічі з секретарем Ради безпеки Росії Сергієм Шойгу в Тегерані в серпні 2024 року. Придбання Су-35 може дозволити Ірану легше і незалежно проектувати повітряну міць, враховуючи, що нинішній іранський повітряний флот застарів і погано обслуговується. 

Іранські лідери окремо звернулися до Росії за підтримкою в модернізації своїх кіберможливостей, а також ракетних і космічних програм в межах військового співробітництва, що розширюється. Повідомляється, що Сполучені Штати та невказані європейські країни підготували пакет санкцій проти Ірану на цей випадок.

Раніше The Wall Street Journal повідомляв, що Російська Федерація отримала від Ірану партію балістичних ракет. Ймовірно вони мають малу дальність дії.

Нещодавно Bloomberg писав, що найближчим часом Іран може вперше з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну передати Москві свої балістичні ракети. Таку інформацію отримала розвідка деяких європейських країн.

Як відомо, Іран і Росія активно розвивають військову співпрацю після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Водночас іранська сторона заперечує, що надає Москві військову допомогу. Офіційно Тегеран лише визнав, що постачав Росії невелику партію дронів-камікадзе перед повномасштабним вторгненням.

Нагадаємо, у серпні Офіс генерального прокурора оголосив про підозру іранському бригадному генералу Корпусу вартових ісламської революції, який у 2022 році на окупованій частині України займався навчанням російських військових. Сам Іран назвав такі твердження Києва неправдивими.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.09.2024 07:29