Сергій Лавров. Джерело: росЗМІ

В ISW проаналізували майбутній візит Лаврова до Китаю: аналітики вбачають небезпечні тенденції

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров зустрінеться з китайськими офіційними особами в Китаї 8 та 9 квітня на тлі попереджень Заходу про те, що Пекін все активніше допомагає російській оборонно-промисловій базі й навіть надає Росії геопросторову розвідку. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War)

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що Лавров зустрінеться з міністром закордонних справ Китаю Ван I, щоб обговорити двосторонню співпрацю та "гарячі теми", включаючи війну в Україні. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив 6 квітня BBC, що Китай "підтримує російську військову економіку" і підтримує російський ВПК. 

Ще 6 квітня агентство Bloomberg повідомило, що невказані джерела заявили, що підтримка Китаю Росією останнім часом "поглибилася". Джерело наголосило, що держсекретар США Ентоні Блінкен поінформував невказаних європейських союзників про підтримку Китаю та попросив їх прямо поговорити з КНР з цього питання. Джерела Bloomberg, як повідомляється, заявили, що Китай та Росія розширили космічну співпрацю і що Пекін надав Росії мікроелектроніку, оптику, верстати для танків та паливо для ракет. 

Як повідомляє агентство Bloomberg, офіційний представник Ради національної безпеки Білого дому Едрієн Вотсон заявила, що Китай також надав Росії нітроцелюлозу — проміжний товар, який використовується при виробництві зброї та вибухових речовин, — і турбореактивні двигуни. Також Bloomberg повідомив, що Китай також надає Росії геопросторову розвідку, включаючи супутникові знімки, які російські військові, ймовірно, використовують для підтримки військових операцій в Україні. 

18 березня газета Atlantic повідомила, що українські військові джерела вважають, що Росія може використати невказані треті сторони для купівлі супутникових зображень в американських компаній для збору даних для завдання ударів на великі відстані.

Раніше американська розвідка повідомляла, що торгівля між Китаєм і Росією зростає від початку повномасштабної війни в Україні. Китайський експорт товарів із потенційним військовим призначенням збільшився більш ніж утричі з 2022 року.

Нагадаємо, що в Китаї планують ухвалити нові закони з метою модернізації системи та потенціалу національної безпеки. 8 березня провідні законодавці Китаю підтримали таке рішення, наголосивши на захисті суверенних інтересів, що свідчить про "підвищену увагу до загроз безпеці".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.04.2024 08:57