Фото: nakipelo.ua

В Ізюмі створили музей окупації: його наповнюють особистими речами рашистів (фото)

В місті Ізюм, що на Харківщині, створюють музей окупації. Головною метою такої ініціативи є документація злочинів російської армії за часів окупації населеного пункту.

Про це повідомляє "Накипіло".

Музей окупації створює видавець газети "Обрії Ізюмщини" Костянтин Григоренко. Жителі населеного пункту приносять туди агітаційні листівки та газети, сухпаї, шеврони й особисті речі загарбників — у колекції вже понад 200 артефактів.

Для чого створюють музей окупації

Мета музею — задокументувати те, що відбулося. Зібрати базу доказів — і не дати Росії безкарно брехати про "громадянський конфлікт" або найнятих акторів. У Костянтина Григоренка є блокнот, у якому наявні всі щоденники й дані, коли Ізюм окупували.

"Ми зробили перше оголошення в газеті та закликали людей принести артефакти, які вони зберігали у себе вдома. Тому що вони [росіяни] жили у багатьох — просто в їхніх будинках, оселях. І люди потрошку понесли. Спочатку боялися розкривати, просили на умовах анонімності, і ми з розумінням до цього ставилися", — сказав автор ініціативи.

Музейними експонатами стали п'ять мішків мотлоху, який приніс житель Ізюма Валерій Крикун. Чоловік заявив, що за проукраїнську позицію його спочатку допитували на роботі.

"Я черговим електриком працював на насосній, подобово. Я кажу: "Це моя земля, тут прадід, дід, батько, вся моя рідня, я буду до останнього, і я за Україну". А, раз ти за Україну, значить, "давай побеседуем". Кадировець мене допитував, і офіцер ФСБ спостерігав. Був сильний обшук, усе перетрусили, але є Бог на світі — закінчилось тим, що кадировець, коли спускався з другого поверху, оступився. У одній руці був пістолет, а у другій автомат, палець був на спусковому гачку. І він сам собі прострелив ногу", — сказав Валерій Крикун.

Видавець газети Обрії Ізюмщини Костянтин Григоренко створює в Ізюмі на Харківщині музей окупації

Фото: "Накипіло"

Які експонати наповнили музей окупації

Валерій Крикун показав експонати, які назбирав на місці роботи: солдатські жестянки-пляшки, консерви, цукор та сірники — все з російським маркуванням. Також у музеї з'явився дорожній знак із латинською Р, яким зазвичай позначають стоянку: окупанти зняли його й на зворотному боці написали нашвидкуруч: "Внимание, впереди блокпост".

"Оце з їхньої бази. Стояв наш знак, але вони його переробили під своє. Так само швидко вони й утекли, за добу. А я, користуючись моментом, у них позичив, так би мовити, фляжку, харч їхній", — додав чоловік, який пережив російську окупацію.

Нагадаємо, внаслідок активних бойових дій село Роботине, що у Запорізькій області, на сьогодні зруйноване вщент. Українські війська повністю звільнили населений пункт у серпні 2023 року, однак ворог не полишає спроби прорвати оборону на цьому напрямку. У Силах оборони Півдня показали, який нині вигляд має Роботине.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.04.2024 14:46