В країнах ЄС вживають заходи для відновлення та активізації туристичного сектору

08 ЛИСТОПАДА 2021 10:08

До пандемії коронавірусу туризм становив близько 10% валового внутрішнього продукту ЄС і забезпечував робочими місцями близько 22,6 мільйонів людей. За оцінками Об’єднаного дослідницького центру Європейської комісії, індустрія туризму відповідає за понад 6% загальної зайнятості в ЄС.

У деяких регіонах внесок туризму в регіональну зайнятість значно вищий. Наприклад, на Криті в Греції та Валле д'Аоста в Італії та на Канарських островах, туризм становить понад 30% загальної зайнятості в регіоні.

Економіка країн-членів ЄС значною мірою залежить від туризму, оскільки він залучає іноземну валюту, підтримує робочі місця та бізнес, а також стимулює місцевий розвиток та культурний обмін. Крім того, будучи тісно пов’язаним з багатьма іншими секторами (наприклад, виробництвом продуктів харчування та транспортом), туризм також впливає на ВВП, який ці сектори генерують. Нарешті, туризм також відіграє певну роль у привабливості регіону, не лише як туристичного напрямку, але й як місця проживання, роботи, вкладеннч інвестицій та отримання освіти.

Актуальний стан

Хоча позитивні новини про вакцинацію підвищили надії туристичного бізнесу на літо 2021, пандемія досі створює нові виклики. По-перше, розгортання програм вакцинації потребує часу. Хоча в ЄС станом на 6 липня 2021 року 61,5% дорослих отримали принаймні одну дозу вакцини від коронавірусу (40,3% повністю вакциновані), у ряді країн, з яких приїжджають туристи, більшість дорослих ще не вакциновані.

Умови подорожей на літо 2021 року сильно відрізнялися від тих, які були влітку 2019 року. Хоча більшість держав-членів тепер дозволяють подорожувати з несуттєвих причин, у деяких із них все ще діють карантинні заходи або вимоги тестування для туристів після прибуття.

Вплив пандемії COVID-19 на різні туристичні напрямки в ЄС є асиметричним і дуже локалізованим. Через нього більш помітними стають відмінності у пропонованих видах туризму, обмеженнях на подорожі, швидкості економічного відновлення країн, з яких приїжджають туристи, розмірі внутрішніх туристичних ринків, рівні впливу міжнародного туризму на економіку. Напрямки, які найбільше залежать від далеких міжнародних туристичних потоків, і міські напрямки зазнають найбільшого негативного впливу, тоді як напрямки з низькою щільністю, що знаходяться далеко від великих міст і в регіонах з нижчою циркуляцією вірусу, отримали більше відвідувачів.

За даними Всесвітньої туристичної організації ООН, у першому кварталі 2021 року кількість міжнародних туристів у світі скоротилася на 83% (у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року).

Вплив кризи та спосіб подорожей

Зараз багато туристів приділяють більше уваги низькій щільності туристів та санітарним умовам. Все більше туристів віддають перевагу приміським та регіональним напрямкам, а не переповненим великим містам. Деякі намагаються уникати польотів. Зростаюча кількість туристів очікує диверсифікованої та стійкої туристичної пропозиції, яка базується на багатому географічному та культурному розмаїтті Європи. Туристи все частіше використовують технології (наприклад, безконтактні платежі та послуги), щоб зменшити ризик і шукають гнучкі умови.

Міжнародна компанія Stability International Platform стала успішним прикладом того, як модернізація підходу до подорожей підвищує ефективність бізнесу. Впровадження блокчейн-технології в її структуру не лише зводить особистий контакт до мінімуму, але й полегшує контроль за нерухомістю, укладання договорів та безперебійність виплат. Окрім того, Stability приділила увагу також розміщенню своїх об’єктів. Окрім традиційних бізнес-апартаментів, компанія робить акцент на екзотичних локаціях. Оскільки традиційні курортні містечка приїлися багатьом туристам, на фоні вже набриднувших за час локдауну домашніх стін екзотика та незвичне розташування привертають увагу подорожуючих.

Свідомий туризм

Недавнє дослідження Booking.com виявило зростання бажання людей подорожувати свідомо. Більше половини (53%) мандрівників зі всього світу зізналися, що через ситуацію з коронавірусом вони хочуть подорожувати більш свідомо. Список країн, де опитані виступають за екологічні поїздки, очолюють Колумбія (74%), Бразилія (71%) та Індія (70%).

Інтерес до сталого туризму простежується і у виборі об'єктів розміщення: 81% опитаних з усього світу хочуть хоча б раз зупинитися в екологічному житлі. Серед мандрівників із В'єтнаму цей показник досягає 100%, слідом йдуть Колумбія (98%) та Індія (98%). 84% респондентів планують скоротити обсяг відходів та сортувати пластик у поїздках. Лідирують тут жителі Таїланду (94%), Хорватії (91%) та Аргентини (90%). Інформація про заходи щодо скорочення пластику та відходів допоможе партнерам залучити таких гостей.

Пауза в подорожах надихнула 83% мандрівників зробити екологічно безпечні подорожі пріоритетом у майбутньому. Наприклад, 70% опитаних з більшою ймовірністю виберуть об'єкт розміщення, де використовуються підходи сталого розвитку.

Підтримка ЄС для відновлення туризму

Ще у 2020 році було реалізовано велику кількість ініціатив, щоб допомогти відновити туристичний сектор. У травні 2020 року Європейська комісія запропонувала керівні принципи та рекомендації, які дозволяють поступово та скоординовано відновлювати туристичні послуги цього року. Пакет включав рекомендації щодо пасажирських та туристичних ваучерів на скасовані поїздки та рекомендації щодо медичних та санітарних заходів, які можуть застосовувати заклади гостинності, наприклад готелі.

ЄС допоміг безпечному відновленню подорожей, запустивши загальну європейську цифрову форму пошуку пасажирів (PLF). Держави-члени використовують PLF для полегшення відстеження контактів, якщо мандрівники отримують інфекційне захворювання під час перебування. Деякі країни використовують паперові форми, а інші розробили онлайн-системи. PLF, які використовуються державами-членами, зазвичай містять важливу інформацію про візит мандрівника, включаючи деталі, такі як країна походження та країни, які він відвідав за попередні 15 днів, житло, в якому вони будуть зупинятися, тощо. На основі наведених даних створюється профіль ризику та створюється унікальний код швидкого реагування (QR). Цей код надсилається пасажиру, який повинен показати його після прибуття в країну. На основі наданих даних деякі держави-члени вирішують, чи повинен мандрівник проходити тестування та/або карантин, чи самоізолюватися.

Рекомендація Ради щодо гармонізації обмежень на поїздки всередині ЄС

14 червня 2021 року Рада прийняла оновлену рекомендацію щодо скоординованого підходу до заходів щодо подорожей в рамках Covid-19 в межах ЄС. За словами Ради, люди, які були повністю вакциновані протягом щонайменше 14 днів, і люди, які одужали від Covid-19 за попередні шість місяців, повинні бути звільнені від додаткових обмежень на вільне пересування (таких як карантин або самоізоляція). Крім того, Рада пропонує стандартний термін дії 72 години для ПЛР-тестів і – якщо це прийнято державою-членом – 48 годин для швидких тестів на антиген. Держави-члени все одно зможуть реагувати на будь-яке подальше погіршення пандемії та відновлювати обмеження, якщо це стане необхідно.

На жаль, багато держав-членів ще не імплементують усі ці рекомендації. Вони все ще застосовують різні терміни для скасування тестування та вимоги карантину чи самоізоляції для вакцинованих осіб.

Заходи держав-членів, щоб допомогти відновити туризм

Національні, регіональні та місцеві органи влади в ЄС вжили різноманітних заходів для відновлення та активізації туристичного сектору. Багато країн розробляють заходи, щоб зробити цей сектор більш стійким до майбутніх криз. Вони включають плани підтримки сталого відновлення туризму, сприяння цифровізації та переосмислення туризму на майбутнє. Деякі країни віддали перевагу вакцинації туристичних працівників та острів’ян. Крім того, кілька держав-членів випустили ваучери для підтримки місцевого туризму. Наприклад, Бельгія надала кожному жителю Бельгії можливість отримати 10 безкоштовних квитків на поїзд, а Валлонія розповсюдила безкоштовні абонементи Visit Wallonia, що дають доступ до численних музеїв, парків тварин і атракціонів, а також закладів гостинності.

Деякі країни розробили комплексний план відновлення туризму. Наприклад, Греція офіційно відкрила свій літній сезон 2021 року 14 травня 2021 року. План відновлення туризму грецького уряду включає протоколи та процедури охорони здоров’я, веб-сайт, який містить детальну інформацію про вимоги до туристів, які в’їжджають, і пріоритетність туристичних працівників.

Фото з мережі інтернет.

Також читайте: Перспективи криптоактивів в Україні

Суспільство, 08.11.2021 10:08