Фото: комета ATLAS / соцмережі

В небі над Україною помітили унікальну комету ATLAS: що про неї відомо (фото)

Цими днями жителі Північної півкулі після заходу Сонця мають змогу побачити комету C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), яку астрономи називають найяскравішою за останні 13 років.

Як зазначають користувачі соцмереж, комету ATLAS у неділю, 13 жовтня, помітили над багатьма українськими містами. Раніше прогнозувалось, що її найближче проходження біля Землі відбулося 11 жовтня.

У неділю ввечері, 13 жовтня, над Одеською областю помітили комету ATLAS

Фото: TrueUA

Що відомо про комету ATLAS

Комета Цзицзіньшань-Атлас C/2023 A3 належить до класу короткоперіодичних комет. Її орбіта має період близько 107 років, що означає, що вона повернеться у внутрішню частину Сонячної системи приблизно 2131 року. Її виявили ​​в рамках проекту ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System), а назву свою отримала на честь обсерваторії та дослідницького проекту.

Комета має великий діаметр, що становить приблизно 1,5 кілометра, а її ядро складається з льоду та пилу. Це дозволяє їй світитися під час наближення до Сонця, коли тепло починає випаровувати воду з ядра, утворюючи яскраву кометну оболонку.

Коли ATLAS привернула увагу

Ця комета стала предметом особливої уваги, оскільки її відкриття стало результатом спостережень, проведених з метою виявлення потенційно небезпечних об'єктів для нашої планети. Протягом найближчих місяців комета може зазнати змін в яскравості, тому спостерігачам варто слідкувати за оновленнями астрономів.

Де і коли можна побачити комету

Якщо погода буде сприятливою, то комету можна буде побачити неозброєним оком. Найкращі умови для спостереження за небесним тілом були у ніч з 10 на 11 жовтня 2024 року. Її можна побачити на північному заході, недалеко від сузір'я Великої Ведмедиці. Комета також повинна бути помітною в регіонах з низьким світловим забрудненням.

Астрономи рекомендують використовувати біноклі або невеликий телескоп для ефективнішого спостереження, оскільки комета ATLAS може з’явитися як яскрава пляма з довгим хвостом, що витягується за нею.

Нагадаємо, раніше видання The Sun повідомляло, що два яскраві зорепади — "Драконіди" й "Оріоніди" — можуть побачити українці цього місяця. Також повз Землю пролетить унікальна комета.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 13.10.2024 21:23