Фото: СБУ

В Одесі банда кур'єрів спалювала автівки військових на замовлення росіян (фото)

Служба безпеки України спільно з Національною поліцією затримала в Одесі шістьох чоловіків, яких підозрюють у співпраці з Росією. Їм інкримінують підпал автомобілів військових.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, за два тижні підозрювані намагалися знищити понад 15 службових позашляховиків.

"У результаті спецоперації у різних частинах міста майже одночасно було затримано всіх учасників ворожого осередку", — наголосили в СБУ.

Зловмисниками виявились місцеві мешканці  віком від 18 до 24 років, які працювали кур’єрами популярного сервісу доставлення їжі. Водночас у поле зору Федеральної служби безпеки чоловіки потрапили як активні користувачі Telegram-каналів з пошуку легкого заробітку, де вони залишали свої "резюме". Представник російської спецслужби запропонував молодиками гроші в обмін на знищення авто українських воїнів.

"Фігуранти "замикались" на одного куратора ФСБ, а під час вчинення злочину діяли переважно у парі. Наприклад, один підпалював, інший — знімав це на відео", — додали в СБУ.

Молодики працювали під "прикриттям" кур’єрської роботи. На власних скутерах вони об’їжджали місто, де встановлювали адреси паркування автомобілів українських військових. Далі чоловіки відправляли фото потенційних цілей своєму російському куратору для погодження підпалу. Так, після "команди" від окупантів підозрювані вночі прибували до паркомісць військових авто, обливали їх легкозаймистою сумішшю та підпалювали. Для звітності вони знімали підпали на відео.

"Надалі окупанти планували використати ці відео для проведення інформаційно-психологічних спецоперацій проти України", — зазначають в Службі безпеки.

Співробітники СБУ задокументували підривну діяльність молодиків та затримали всіх "по гарячих слідах". У затриманих правоохоронці  вилучили саморобні запалювальні суміші та мобільні телефони із доказами злочинів. Наразі всім шістьом оголошено про підозру у перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань (ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України). Фігуранти перебувають під вартою. За цей злочин їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до восьми років.

Нагадаємо, раніше працівники СБУ затримали жінку, яку підозрюють у роботі на країну-агресора. Вона підпалила авто спецпризначенця Національної гвардії та готувала диверсії проти територіальних центрів комплектування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 29.07.2024 11:35