Фото: Офіс президента

В Офісі президента підготували звернення до Конституційного суду щодо перебування Зеленського на посаді, — ЗМІ

В Офісі президента підготували текст звернення до Конституційного суду щодо перебування Володимира Зеленського на посаді президента України. 

Про це повідомляє "Дзеркало тижня".

За даними ЗМІ, Офіс президента підготував текст звернення до Конституційного суду щодо легітимності перебування Володимира Зеленського на посаді президента України, з огляду, що цієї весни спливає термін його каденції. Проте в ОП ще не визначилися, що робити зі зверненням, адже бояться не отримати потрібного рішення.

Відомо, що згідно з Конституцією України 31 березня 2024 року мали б відбутися чергові вибори президента України. 20 травня 2024 року спливає п'ятирічний термін з моменту інаугурації Володимира Зеленського.

В Офісі президента активно працює над розв'язанням даного питання. Так, один з варіантів, який розглядається ОП, — це звернення до Конституційного суду.

Джерела повідомили ЗМІ, що ОП таке подання до суду уже підготував. Якщо буде прийнято рішення передати звернення до КСУ, то це зроблять народні депутати від "Слуги народу". Проте самим депутатам президентської фракції звернення ще не передали.

Вибори в Україні

У 2024 році в Україні мають відбутися президентські вибори — вони заплановані на кінець березня. Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський заявив, що не покине свою країну під час війни. У такий спосіб він відповів на запитання, чи піде він на другий термін, якщо вибори у 2024 році таки відбудуться.

Своєю чергою спікер парламенту Руслан Стефанчук заявляв, що парламентські вибори в Україні будуть проводити лише після закінчення воєнного стану. Нині організувати голосування неможливо через декілька причин. Щоправда, вже у липні голова Верховної Ради сказав, що Конституція не забороняє проведення виборів під час війни.

Раніше Зеленський допустив можливість проведення виборів під час режиму воєнного стану. Однак для цього, за його словами, потрібно змінити законодавство та гарантувати безпеку учасникам голосування.

Нагадаємо, 23 вересня під час спільної прес-конференції з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо Зеленський заявив, що найбільшими складнощами для виборів в Україні під час війни є безпекові питання та фінансування кампанії. Також гарант зауважив, що проблемним є питання, як голосувати людям, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Водночас Зеленський наголосив, що мільйони українців перебувають за кордоном, і поки що ніхто не може знайти відповідь, як організувати їхнє голосування. Крім того, за словами президента, можуть бути окремі труднощі з волевиявленням військових, яких в Україні налічується мільйон.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.02.2024 18:06