Фото: Pixabay

В останні дні липня земляни можуть спостерігати дивовижне космічне явище

Впродовж останніх днів липня орбіта Землі перетинатиметься з орбітами двох комет. Земляни в цей час можуть спостерігати дивовижне космічне явище, яке називають подвійним метеоритним дощем.

Як повідомляє LiveScience, з 29 по 31 липня два метеоритні потоки досягнуть свого піка. Ці два метеорні потоки мають назви Альфа-Каприкорніди і Дельта-Акваріди.

Вчені зазначають, що метеорні дощі виникають, коли орбіта Землі перетинає шлях комети. Скелясті уламки, залишені кометою, згорають, коли вона входить у земну атмосферу. Зокрема, астроном з обсерваторії Лоуелл в Арізоні Ніколас Московіц запевняє, що подвійні метеоритні дощі є простим красивим збігом, адже вони обидва досягнуть свого максимуму протягом 24 годин один від одного. 

Видання додає, що такі збіги трапляються, адже протягом року відбувається понад 900 метеорних дощів. У середньому за ніч відбувається від двох до трьох метеорних дощів. Проте не всі вони є "великими", як ті метеоритні дощі, під час яких понад 100 метеорів спалахують на небі щогодини. За словами Московіца, більшість метеорних дощів незначні, і астрономи лише починають систематично вивчати та вимірювати їх завдяки нещодавно розробленим передовим інструментам.

Водночас метеоритний потік під назвою дельта-Акваріїди, який земляни спостерігатимуть з 29 по 31 липня, випускатиме від 20 до 25 метеорів на годину. Проте це не будуть яскраві спалахи.

"Вам дійсно потрібно потрапити в темне місце, якомога далі від ліхтарів, транспорту та мобільних телефонів, щоб дозволити своїм очам звикнути до темряви. Тоді у вас буде шанс побачити деякі з тих слабких об’єктів", — наголосив вчений.

Втім, Альфа-Каприкорніди будуть більш видовищними. За словами науковця, це видовище потішать людей яскравими вогненними кулями з більшими шматками метеоритів, які влітають і яскраво згоряють в атмосфері.

Вчені зазначають, що метеоритний дощ найкраще буде видно в Південній півкулі, де видима точка спалахів буде майже над головою. Люди в Північній півкулі матимуть можливість спостерігати метеоритний дощ на південному горизонті небосхилу. 

"Майже всі метеоритні дощі досягають піка між другою та четвертою годиною ночі. Тож якщо ви хочете зловити будь-який із них, ваші найкращі шанси побачити метеори полягають у тому, щоб дістатися до темного місця й зробити це після півночі", — додають науковці.

Нагадаємо, що у 2029 році повз Землю на близькій відстані пролетить астероїд розміром з Ейфелеву вежуВчені хочуть його вивчити, щоб посилити захист планети від інших подібних космічних об'єктів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 31.07.2024 04:32