До Землі підлетить астероїд розміром з Ейфелеву вежу: чи є загроза

У 2029 році повз Землю на близькій відстані пролетить астероїд розміром з Ейфелеву вежу. Вчені хочуть його вивчити, щоб посилити захист планети від інших подібних космічних об'єктів.

Як повідомляє The Guardian, до астероїда під назвою "Апофіс" відправлять космічний корабель, який збере інформацію про його розмір, форму, масу та обертання.

Зазначається, що Європейське космічне агентство готує місію Rapid Apophis Mission for Security and Safety, у межах якої науковці сподіваються зібрати інформацію про склад та внутрішню структуру астероїда та його орбіту. Апарат також повинен вивчити те, як астероїд змінюється зі зближенням із Землею. Він пролетить від планети вдесятеро ближче, ніж розташований Місяць. Його проліт повз Землю очікують 13 квітня 2029 року.

Видання зазначає, що астероїд "Апофіс" відкрили у 2004 році, відтоді вчені побоювалися, що він може зіткнутися із Землею. Проте NASA вже з'ясувало, що подібне зіткнення не можливе під час його зближень із Землею, які відбудуться у 2029 та 2036 роках.

"Проліт, який він здійснить повз Землю, абсолютно унікальний. Якщо небо ясне, ви зможете побачити його неозброєним оком", — наголосив очільник офісу програми космічної безпеки ESA доктор Хольгер Крег.

За словами вченого, астероїд пролетить на ближчій від нашої планети відстані, ніж та, на якій знаходяться супутники на геостаціонарній орбіті. Він додав, що вплив Землі змусить астероїд трохи змінити свою форму.

"Наша мета в планетарному захисті. Ми не займаємося наукою про астероїди, а хочемо вивчити  їх таким чином, щоб якось ми могли відхилити їх, коли вони стануть небезпечними для планети", — додав Крег.

Водночас професор Моніка Грейді зазначила, що більшість астероїдів пролітають повз планету на досить безпечних орбітах і не наближалися до Землі. Проте такі астероїди, як "Апофіс", це зовсім інша справа. 

"Вони наближаються до Землі, і є ймовірність, що одного разу один із них зіткнеться із Землею і викличе велику катастрофу. Ми вважаємо, що це сталося 65 мільйонів років тому, коли вимерли динозаври. І якщо це великий астероїд, і він зіткнеться з планетою, це буде катастрофа, яка знищить людство", — наголосила вчена.

Нагадаємо, раніше видання AP повідомляло, що італійські вчені виявили на Місяці печеру, яка може слугувати місцем для базування майбутніх дослідників. Об'єкт розташований за 400 кілометрів від місця висадки космонавтів, які першими побували на місяці, Ніла Армстронга і База Олдріна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 19.07.2024 03:25