Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені закликали Зеленського ветувати закон про зимовий час: у чому справа

Об'єднання науковців "Академія наук вищої школи України" в листі президенту Володимиру Зеленському просить його ветувати закон №4201 про скасування переведення часу в Україні із зимового на літній. На думку науковців, це суперечить астрономії, економії світла та політичній логіці.

Звернення президента "Академії наук вищої школи України" Олександра Наконечного в середу, 17 липня, опублікувала "Новинарня".

Вчені наводять три аргументи проти закону:

  • з ухваленням законопроекту Україна відійде від загальної практики обчислення часу в країнах ЄС та інших держав, що підтримують Київ у війні проти Росії; зараз відмовилися від використання літнього часу Росія, Білорусь і Китай, отож, за словами Наконечного, Україна ухвалила варіант, "характерний для тоталітарного світу, а таке рішення важко пояснити з погляду будь-якої політичної логіки";
  • за законом наприкінці червня в Києві світатиме о третій ранку, а сутенітиме о 20 вечора (зараз — о четвертій і о 21 відповідно);
  • світло витрачатиметься марно — це випливає з попереднього аргументу; через це зростуть витрати на електрику в установ і підприємств у вечірні години навесні, влітку та восени. Це матиме "особливо відчутний ефект" в умовах постійних відключень електроенергії.

В Академії нагадали, що ідею переведення годинників вперше висловив 1784 році вчений і політик Бенджамен Франклін.

"Літній час на території УНР уперше встановили з 14 квітня по 14 вересня 1919 року. Це зробили для того, щоби повніше використовувати для потреб людини світловий час у літні місяці", — йдеться в заяві.

А ще науковці стверджують, що на теперішній момент немає авторитетних досліджень, які би засвідчували серйозний негативний вплив переведення часу на людину, її фізичний і моральний стан.

Нагадаємо, що вчора Верховна Рада ухвалила законопроект про скасування переходу на літній час в Україні. Документ передбачає фіксацію зимового часу. 2024 року в останню неділю жовтня в Україні востаннє мали би перевести стрілки годинника.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.07.2024 22:56