Фото ілюстративне. Джерело з соцмереж

В районі Кримського мосту пролунали вибухи

У ніч на 5 серпня в районі Кримського мосту сталося кілька вибухів. Росіяни заявили про атаку безекіпажних катерів і повітряних дронів.

Про це повідомляють низка Telegram-каналів із посиланням на свідчення місцевих жителів. 

Так, гучний вибух чули в районі населеного пункту Яковенкове. Вказується, що, можливо, місце події поруч з Кримським мостом. Пізніше стався новий потужний вибух в районі Кримського мосту, а потім третій.

"Було вже кілька вибухів, чути стрілянину", — повідомляє ВЧК-ОГПУ.

Telegram-канал Mash повідомляє, що на Кримському мосту відключено освітлення — ймовірно, це пов'язано з заходами безпеки. В'їзд на самий міст зараз перекритий. Після серії вибухів окупанти підняли в повітря три винищувачі для перехоплення повітряних цілей над акваторією Азовського моря.

"Військовослужбовці армії РФ в Криму в підвищеній готовності. Особливо Севастополь", — повідомляє партизанський рух "АТЕШ".

Голова руху "Ми разом із Росією" Володимир Рогов заявив, що у районі Кримського мосту стався вибух та почалася пожежа. Водночас "радник голови" Криму Олег Крючков повідомив, що не "може підтвердити інформацію про вибухи".

За даними ЗМІ, ймовірно, уражено російський танкер SIG.

Вибухи на Кримському мосту

За час повномасштабного вторгнення Росії в Україну по Кримському мосту вже кілька разів були "прильоти". Так, 8 жовтня 2022 року на незаконно збудованій споруді стався вибух та спалахнула пожежа. Окупаційна влада повідомляла про загиблих. Згодом російський національний антитерористичний комітет заявив, що на Кримському мосту було підірвано вантажний автомобіль. 

ФСБ РФ звинуватила у вибуху на Кримському мосту Головне управління розвідки Міноборони України та оголосила, що нібито затримала вісьмох підозрюваних. ФСБ стверджувала, що на початку серпня вибухівку відправили з Одеси до Болгарії, звідти — до Вірменії, Грузії, а потім до Росії, звідки вона потрапила до окупованого Криму.

Крім того, уночі 17 липня на Кримському мосту пролунало щонайменше два вибухи. Були пошкоджені декілька прольотів дорожнього полотна між опорами. Самопроголошений глава Криму Сергій Аксьонов заявив, що рух по Кримському мосту зупинено, а "надзвичайна подія" трапилася у районі 145-ої опори зі сторони Краснодарського краю. Повідомляють про двох загиблих та постраждалого.

Секретар Ради нацбезпеки й оборони України Олексій Данілов заявляв, що в обох операціях по підриву Керченського (Кримського) моста брали участь представники Служби безпеки України. Також очільник СБУ Василь Малюк підтвердив, що атака на Кримський міст у жовтні 2022 року була організована його відомством.

Нагадаємо, 25 липня Російська Федерація продовжила терміни відновлення Кримського мосту до кінця цього року. Відомо, що після вибуху на Кримському мосту у жовтні росіяни планували його відновити до 1 липня. Та після атаки 17 липня загарбники заявляли, що хочуть повноцінно запустити двосторонній рух Кримським мостом у листопаді.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.08.2023 00:41