Фото: The Guardian

У Швеції вирахували кита "Хвалдиміра", який може бути російським шпигуном

Біля південно-західного узбережжя Швеції помітили кита-білуху, який, ймовірно, може бути шпигуном навченим російським флотом. Тварину не вперше помічають біля узбережжя.

Про це пише The Guardian.

Норвежці дали киту прізвисько "Хвалдимір", натякаючи на його зв’язок із Росією. Коли кит вперше з'явився в Норвезькій Арктиці, морські біологи з норвезького дирекції рибного господарства зняли з нього штучну збрую. На джгуті було придатне для екшн-камери кріплення, а на пластикових застібках надруковано напис "Обладнання з Санкт-Петербурга". Представники Управління припускали, що "Хвалдимір" міг утекти з вольєру і, можливо, проходив навчання в російському флоті, оскільки він, здається, звик до людей. 

Кит понад три роки повільно рухався береговою лінією Норвегії, перш ніж раптово пришвидшитися, щоб переміститись до Швеції.

"Ми не знаємо, чому він прискорився саме зараз. Дуже дивно, що кит дуже швидко віддалився від свого природного середовища", — сказав Себастьян Стренд, морський біолог з організації OneWhale.

Москва ніколи не виступала з офіційною реакцією на норвезькі припущення, що тварина могла бути "російським шпигуном". Баренцове море є стратегічною геополітичною територією, де ведеться моніторинг західних і російських підводних човнів.

Нагадаємо, Федеральне бюро розслідувань США виявило та знешкодило пакет шкідливих програм під назвою Snake, що використовується у ФСБ Російської Федерації. Це програмне забезпечення спецслужби РФ використовували для крадіжки секретів США та країн НАТО упродовж понад 20 років.

В Україні, Європі та США заблокували мережу із дев'яти сервісів обміну віртуальними активами. Сервіси надавали можливість кіберзлочинцям легалізувати активи, здобуті як "викупи" від атак вірусами-шифрувальниками. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.05.2023 12:53