Фото: ВРУ

В Україні хочуть обмежити доступ до пов’язаних з війною судових рішень: журналісти закликають відхилити законопроект

У четвер, 22 травня, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект щодо обмеження доступу до реєстру судових рішень. Ініціативу підтримали 250 народних обранців.

Про це повідомила народна депутатка України від фракції "Європейська Солідарність" Ірина Геращенко, опублікувавши відповідний допис у своїх соціальних мережах.

"ВР голосами "слуг" і ОПЗЖ підтримали в першому читанні законопроект щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень. Під гучними гаслами воєнного стану  і захисту критичної інфраструктури пропонується розширити інформацію, що не може бути розголошена в текстах судових рішень, відкритих для загального доступу. Тобто, засекретити їх!" — пояснила вона.

Так, пропонується на час воєнного стану та рік закінчення війни обмежити доступ до судових рішень у справах, які становлять особливий суспільний інтерес.Суддям планують надати право на власний розсуд вилучати із судових рішень інформацію, що "може зашкодити безпеці" у справах, розглянутих у відкритому засіданні. Також планують суттєво розширити перелік відомостей, які не можна розголошувати.

"ЄС проти такого рішення, бо влада планує закрити інфу не лише про критичні обʼєкти, але і справи по лобізму чи мобілізації. Вже зараз люди, які оновлюють дані в ТЦК, дізнаються про справи проти себе. А цей законопроект тільки посилить проблему", — наголосила нардепка.

Медійники закликають відхилити законопроект: яка причина

Своєю чергою журналісти виступили з різкою критикою щодо законопроекту, оскільки він обмежує доступ до інформації та рішень судового реєстру, які становлять значний суспільний інтерес. Інститут масової інформації, "Медіарух", "Детектор медіа" та видання судової журналістики "Ґрати" опублікували спільну заяву в якій закликають відхилити законопроект про нерозголошення пов’язаних із війною судових рішень. Медійники переконані, що зміни до законодавства значно обмежать обсяг інформації у реєстрі судових рішень, нададуть суддям необмежені повноваження для приховування даних і фактично закривають від громадськості рішення у суспільно-важливих судових справах.

"Ми, українські журналісти та медійні організації, закликаємо депутатів не приймати законопроект №7033-д: вважаємо, що він суттєво перешкоджатиме висвітленню справ, повʼязаних із війною, та в результаті позбавить громадськість контролю над правосуддям у важливих судових процесах", — йдеться в заяві.

Автори звернення звертають увагу на те, що раніше цей законопроект розкритикували правозахисники, оскільки він значно обмежує доступ до відкритої інформації у реєстрі судових рішень та надає суддям необмежені повноваження для цього. 

"З початку російського широкомасштабного вторгнення ми активно моніторимо і висвітлюємо судові процеси щодо злочинів, повʼязаних із війною, нацбезпекою, щодо колаборантів, ухилення від мобілізації тощо, спираючись, серед іншого, і на дані з Єдиного реєстру судових рішень", — наголошують медійники.

Нагадаємо, 23 травня Верховна Рада призначила за своєю квотою Сергія Різника суддею Конституційного суду України. До цього він працював професором кафедри конституційного права Львівського університету імені Івана Франка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.05.2024 15:54