Міхеїл Саакашвілі. Джерело: advokatpost

Саакашвілі програв справу в Європейському суді з прав людини

У Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) не знайшли підстав для сумнівів у справедливості кримінального провадження проти колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Про це повідомила "Європейська правда" з посиланням на рішення суду.

Справа "Саакашвілі проти Грузії"  стосувалася двох окремих груп кримінальних проваджень, порушених проти колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Перша група проваджень стосувалася нападу 2005 року на члена парламенту, а друга — помилування 2008 року чотирьох колишніх високопосадовців Міністерства внутрішніх справ, засуджених за вбивство. Обидва провадження відбулися після того, як 2012 року новосформований уряд офіційно оголосив, що розслідування злочинів минулого стане пріоритетом.

У сьогоднішньому рішенні у цій справі Європейський суд з прав людини постановив одноголосно, що не було порушень статті щодо права на справедливий судовий розгляд та права на присутність і допит свідків Європейської конвенції з прав людини щодо способу, в який національні суди розглядали докази проти Саакашвілі, або щодо передбачуваної відсутності незалежності або неупередженості судді, який розглядав другу кримінальну справу проти нього.

Також суд п’ятьма голосами проти двох вирішив, що не відбулося порушень статті 7 (відсутність покарання без закону) Європейської конвенції.

"За конкретних обставин справи пан Саакашвілі міг обґрунтовано передбачити, що використання свого права помилування для спотворення процесу правосуддя у справі про вбивство призведе до його кримінальної відповідальності за грузинським законодавством", — йдеться у повідомленні суду.

Суд також відхилив як неприйнятні скарги Саакашвілі за статтею 18 (обмеження на використання обмежень прав) Конвенції. ЄСПЛ встановив, що він не обґрунтував своє твердження про наявність прихованого мотиву — перешкоджання його участі в грузинській політиці — за його кримінальним переслідуванням.

"У зв'язку з цим суд взяв до уваги, що обвинувачення, висунуті проти пана Саакашвілі, були серйозними й обґрунтованими, що в матеріалах справи містилася значна кількість як прямих, так і непрямих доказів проти нього, що національні суди провели повністю змагальний процес, під час якого його адвокат мав можливість допитати всіх основних свідків та іншим чином оскаржити докази проти нього, і що насамперед судові рішення належним чином вмотивовані", — заявили в ЄСПЛ.

Нагадаємо, що минулого року уряд Грузії виключив можливість консультації з Україною щодо справи колишнього президента Михеїла Саакашвілі. Таку заяву зробив голова керівної партії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.05.2024 11:58