Суд над Саакашвілі: у МЗС повідомили підсумки жорсткої розмови з послом Грузії

Міністерство закордонних справ України запропонувало послу Грузії в Україні Георгію Закарашвілі повернутись у Тбілісі. Йому порадили провести консультації з урядом з метою пошуку шляхів вирішення ситуації з Міхеїлом Саакашвілі, який перебуває в ув'язненні.

Про це йдеться у коментарі МЗС України.

У відомстві поінформували, що до Міністерства закордонних справ викликали посла Грузії в Україні Георгія Закарашвілі і висловили рішучий протест у зв’язку із суттєвим погіршенням стану ув’язненого громадянина України Міхеїла Саакашвілі. У МЗС зазначають, що українська сторона наголосила на готовності невідкладно обговорити питання перевезення Саакашвілі в Україну для лікування та догляду.

"Грузинському дипломату було наголошено, що таке ставлення до Міхеїла Саакашвілі є абсолютно неприйнятним. Грузинська влада має припинити знущання над громадянином України. У зв’язку з цим послу Грузії в Україні Георгію Закарашвілі було запропоновано повернутися до Тбілісі для проведення консультацій задля пошуку шляхів вирішення ситуації, що склалася", — повідомили в МЗС.

Нагадаємо, доручення президента Володимира Зеленського Міністерству закордонних справ викликати посла Грузії в Україні, висловити йому рішучий протест та запропонувати залишити країну протягом 48 годин через ситуацію із Міхеілом Саакашвілі є дуже жорсткою формою дипломатії. Очільник держави пішов на такий крок, оскільки "все досягло точки кипіння".

Третій президент Грузії Міхеіл Саакашвілі, 3 липня, нажахав станом свого тіла під час засідання Тбіліського міського суду у справі про розгін мітингу у 2007 році. Україна неодноразово закликала офіційний Тбілісі зупинити знущання та домовитися про повернення Саакашвілі до нашої держави. Наші партнери у координації з Україною також пропонували різні опції порятунку.

Відомо, що ще на початку квітня поточного року Міхеіл Саакашвілі повідомив про різке погіршення стану свого здоров’я. Він зазначив, що помирає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.07.2023 12:55