Фото: соцмережі

В Україні можуть видавати повістки з відеофіксацією

Працівникам військкоматів хочуть видавати бодікамери, щоб фіксувати на відео вручення повісток. Усе через те, що в соцмережах українці скаржаться на нібито насильницьке поводження військових під час мобілізаційних заходів.

Про це розповіла керівниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

За її словами, над реалізацією відеофіксації процесу вже почали працювати.

"Кожна група споряджається. Ми над цим працюємо. Оскільки це не обов'язковий елемент, але розуміючи, що ось так можуть розвиватися події (як в Одесі, – ред.), ми використали це як спосіб застереження для того, щоб дійсно об'єктивно мати можливість оцінити всю ситуацію, якщо така виникла", — пояснила Гуменюк.

Насильницьке вручення повісток українцям на вулицях очільниця прес-центру називає "не такими системними, як їх намагаються подати". Водночас є й багато фейків.

"По відео в соцмережах — ми стикалися з тим, що затримання поліцейськими чоловіка зі зброєю, який дуже активно сперечався і чинив опір, наймачі видали як вручення повістки в Одесі. Насправді це виявилася Миколаївщина, де затримували за побутову сварку. Викликала поліцію жінка, коли вітчим посварився з сином і кидався з ножем", — розповіла військова.

Окрім цього, іноді група військових та поліцейських затримує на вулицях порушників. Останні ж можуть почати влаштовувати провокації — демонстративно кричать про насильницьке вручення повістки.

Гуменюк наголосила, що ОК "Південь" засуджує силовий спосіб вручення повісток. Водночас усі ці випадки підхоплює російська пропаганда — розганяється брехня про те, що чоловіків, яких схопили на вулиці, відправляють в окопи на передову.

"Ми розуміємо, що це емоційний вплив, емоційна реакція співробітників територіальних центрів комплектування. Їхні дії підлягають службовій перевірці. Вина кожного учасника цієї події буде визначена, реагування буде відповідним", — запевнила військова.

Зокрема, за словами Гуменюк, одеські військкоми вже отримали дисциплінарні стягнення від командувача.

"Це була недостатня робота з організації. Є недостатньо навчений персонал, недостатньо проінструктований, не повністю забезпечений контроль за їхньою діяльністю. Ми продовжуємо комплекс заходів щодо виключення подібних інцидентів. Тому що, зрозуміло, для європейської країни це неприпустима форма поведінки, форма спілкування в суспільстві. Це дискредитує ЗСУ, Сили оборони країни в цілому", — підсумувала голова прес-центру.

Нагадаємо, 23 січня у мережі з'явилося відео, як працівники одеського військкомату під час вручення повістки затримують чоловіка та силою садять його у машину. У центрі комплектування призначили службову перевірку та визнали "некоректну поведінку" військових.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 21.02.2023 10:31