Ілюстративне фото. Джерело: Ріxabay

В Україні можуть заборонити купівлю сигарет й алкоголю за готівку

Влада може ввести заборону на купівлю сигарет, алкоголю та інших підакцизних товарів за готівку. У такий спосіб акцизний податок може стати одним із компенсаторів для майбутньої податкової реформи, яку просуває Офіс президента.

Про це повідомив заступник голови ОП та куратор податкової реформи Ростислав Шурма.

Посадовець наголосив, що влада має на меті підвищити оподаткування шкідливого споживання. Зокрема, йдеться про тютюн, алкоголь і викопне паливо.

"В межах реформи ми будемо приводити ставки податків до середньоєвропейських рівнів", — сказав Шурма.

Заступник голови ОП пояснив, що такі дії відбуватимуться в комплексі з покращенням адміністрування податків. За його словами, частка нелегального обігу тютюнових виробів в країні досягає 30%, а для лікеро-горілчаної продукції ця цифра може бути ще вищою. На цій підставі влада має на меті запровадити електронний акциз.

"Ми плануємо дві фундаментальні зміни. Перше — це електронний акциз. Не допотопні акцизні марки, які клеяться на пачки, а унікальний QR-код. Другий концепт — щоб вся ця система запрацювала, це переведення розрахунків за підакцизні товари виключно в безготівковий формат, тобто в оплату картою", — додав Шурма.

Він додав, що коли на початку повномасштабної війни був дефіцит пального, АЗС перевели споживачів на карткові оплати і оплату через застосунки. За його словами це "дозволило повністю обілити обіг палива, і те саме, я впевнений, відбудеться з тютюном і алкоголем".

Шурма уточнив, що ідея ще обговорюється і рішення поки не ухвалено.

Нагадаємо, раніше ми писали, що влада готує ще одне нововведення. Так, українцям планують виплачувати пенсії з благодійних внесків. Ця пропозиція перебуває на стадії обговорення.
 

Економіка, 25.01.2023 12:31