Фото: Вікіпедія

В Україні на вихідних очікуються перші заморозки: прогноз синоптика

У неділю, 10 вересня, в Україні прогнозуються перші заморозки. Температура повітря вночі впаде до -3°C.

Про це повідомив синоптик Ігор Кібальчич, передає meteoprog.

За його словами, погода найближчими днями буде сформована під впливом антициклону Patricia, який прийде з північної Європи. Україну накриє арктичне повітря. Вночі у всіх регіонах крім півдня температура повітря опуститься нижче +10°C. Найхолодніше буде на території Чернігівської, Київської та Житомирської областей.

"А в Чернігівській, Київській та Житомирській областях 10 вересня можливі перші заморозки на поверхні ґрунту, особливо у низинах, балках, ярах, уздовж річок та по берегах невеликих водойм", — попереджає синоптик.

Прогноз погоди на 10 вересня

У західних регіонах малохмарно, без опадів. Вночі та вранці місцями тумани. Вітер вночі змінних напрямків, вдень південно-східний, 3–8 м/с. Температура повітря вночі становитиме +3…+8°C, на Прикарпатті та Закарпатті +7…+12°C. Вдень повітря прогріється до +22…+27°C.

У північних областях сонячна та суха погода. Температура повітря вночі опуститься до +2…+7°C, у Чернігівській та Київській областях на поверхні ґрунту місцями можливі заморозки до -3°C. Вдень максимальна температура у регіоні становитиме +18…+23°C.

У центральних областях сонячно, без опадів. Вітер північно-східний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі коливатиметься в діапазоні +3…+8°C, вдень повітря прогріється до +18…+23°C.

У південних областях мінлива хмарність, без опадів. Температура повітря вночі +5…+10°C, у Криму та Одеській області до +13°C. Вдень +19…+24°C.

У східних областях мінлива хмарність, без опадів. Вітер північний, 7-12 м/с. Температура повітря вночі становитиме +4…+9°C, вдень +17…+22°C.

Якою буде погода протягом вересня: огляд народного синоптика

За даними народного синоптика Ігоря Кібальчича, перший осінній місяць очікується теплим, проте з нестачею дощів у більшості областей України. Середня температура повітря коливатиметься в межах +13…+20°С. На поверхні ґрунту, а в другій половині місяця і в повітрі, вже можуть відзначатися заморозки. Кількість опадів становитиме у середньому 35-75 мм, у західних областях та у Карпатах 80-130 мм.

Перші дні вересня будуть теплими, місцями спекотними з денними максимальними температурами в межах +24…+30°С, на Півдні та Сході до +33°С. Вночі стовпчики термометрів опустяться до +10…+16°С, на крайньому півдні та на узбережжях морів +17…+20°С. Дощі переважно пройдуть у західних, центральних та північних областях. Східні та південні регіони залишаться з дефіцитом опадів та розвитком посухи.

У другій і третій декадах вересня розмиті атмосферні фронти принесуть локальні дощі переважно на Правобережжя країни. У східних та південних областях відмічатиметься значний ризик посилення посухи та збереження найвищого рівня пожежної небезпеки (5 клас). Температурне тло поступово знижуватиметься як вдень, так і вночі. Мінімальні температури в нічний час становитимуть орієнтовно +6…+13°С, вдень повітря прогріватиметься до +20…+26°C. У південній половині ночі виявляться помітно теплішими – близько +12…+18°С, в денні години стовпчики термометрів покажуть +22…+28°C.

У третій декаді місяця на поверхні ґрунту відзначатимуться заморозки. У західних областях і на крайній півночі країни в окремі ночі від’ємні температури можуть фіксуватися й у повітрі.

Нагадаємо, вчені зробили прогноз магнітних бур на перший місяць осені. Очікується, що у вересні сонячна активність буде на низькому рівні з невеликою ймовірністю активності класу M (R1-R2/мала-помірна) протягом усього прогнозованого періоду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.09.2023 04:16