Фото: Pixabay

В Україні поповзли вгору ціни на популярний овоч з борщового набору: чим це зумовлено

Минулого тижня українські фермери почали поступово підвищувати ціни на білоголову капусту. Своє рішення виробники аргументують сезонним скороченням пропозиції цієї продукції на тлі стабільно високого попиту.

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

На сьогодні пропозиція білокачанної капусти врожаю 2023 року на ринку значно скоротилася, водночас попит на продукцію доволі високий. На тлі цього фермери, які ще мають у своєму розпорядженні достатні запаси білокачанної капусти, почали підвищувати ціни. Зараз торішня капуста надходить у продаж по 8-13 гривень за кілограм, а це в середньому на 40% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

"Наразі ціни на капусту в Україні в середньому на 38% нижчі, ніж роком раніше. При цьому учасники ринку не виключають того, що тенденція подорожчання продукції збережеться і надалі, оскільки запаси в господарствах стрімко скорочуються", — повідомляють в EastFruit.

Зазначимо, що у перший тиждень квітня на ринку білокачанної капусти спостерігалася тенденція зниження попиту і цін. Це пов'язували з тим, що продукт має низьку якість внаслідок тривалого зберігання.

Нагадаємо, що кілька тижнів тому спостерігалося зниження цін на столові буряки. В середньому овоч здешевшав на 13%. Також падають ціни й на картоплю. При цьому середня вартість картоплі у 2,7 раза вища, ніж торік у квітні.

За даними Нацбанку, у 2023 році споживча інфляція в Україні в річному вимірі впала до 5,1%. Це найнижчий показник з грудня 2020 року, коли він становив 5,0%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.04.2024 04:13