Фото ілюстративне зі соцмереж

В Україні розробляють систему психологічної підтримки для військовослужбовців: що це означає

Міністерство оборони України активно працює над створенням системи психологічної підтримки та допомоги для військовослужбовців. У відомстві визначили чотири основні етапи психологічної допомоги.

Про це повідомила прес-служба відомства з посиланням на заяву очільниці Департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони України Оксани Сухорукової під час виступу на секції, присвяченій психологічному забезпеченню Збройних сил на першому щорічному міжнародному Конгресі з військової медицини та ментального здоров’я.

За її словами, кількість військовослужбовців з діагнозом "невралгічні захворювання, пов'язані зі стресом", поступово зростає. Наразі 29% цих захворювань складає ПТСР, і ця цифра, за прогнозами, зростатиме.

Сухорукова наголосила на важливості надання психологічної підтримки та допомоги військовослужбовцям на всіх етапах служби. Вона окреслила чотири основні етапи психологічної допомоги:

  • самодопомога або допомога за принципом "рівний — рівному";
  • кризові інтервенції;
  • психологічні пункти розвитку на безпечній відстані від лінії фронту;
  • довготривала психологічна допомога.

Особливу увагу приділено підтримці військовослужбовців, які повертаються з полону, та їхніх родин.

"Ми зобов'язані підтримати родини на всьому цьому шляху: від моменту отримання повідомлення про те, що їхній близький зник безвісти, у пошуку, в очікуваннях і до його звільнення", — наголосила очільниця Департаменту охорони здоровʼя відомства.

Сухорукова також закликала до співпраці у створенні ефективної системи психологічної підтримки.

"Міністерство оборони може випустити будь-який документ, створити будь-яку політику. Але реалізувати цю політику ми можемо тільки разом. Я сподіваюся, що кожен з вас долучиться до створення цієї системи, до її підсилення і до турботи про психічне здоров'я наших військовослужбовців", — підсумувала вона.

Нагадаємо, заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова заявила, що понад 75% українських поранених військовослужбовців повертаються до служби після реабілітації. Зараз майже в кожному закладі охорони здоров'я України є мультидиспліційні команди.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.07.2024 21:36