Фото: ВМС ЗСУ

В Україні сьогодні відзначають День Військово-морських сил ЗСУ

У неділю, 7 липня, в Україні відзначають День Військово-морських сил Збройних Сил. Головнокомандувач ЗСУ привітав військовослужбовців зі святом.

Історія свята

Вперше День Військово-морських сил України відзначили у Севастополі 1 серпня 1997 року на честь перших в історії незалежної України масштабних оперативних навчань власного флоту "Море-96". Тоді майже 2,5 тисячі військових моряків взяли участь у навчаннях, до яких було залучено 14 бойових кораблів і суден забезпечення ВМС України, що взаємодіяли з морською і винищувальною авіацією та силами ППО Одеського військового округу.

Згідно з указом президента Віктора Ющенка від 24 березня 2006 року, День Військово-морських сил України відзначався щорічно в останню неділю липня. У 2015 році святкування було перенесено на першу неділю липня, що стало новою традицією

Сьогодні Військово-морські сили — це один із видів Збройних сил України, призначений для відсічі збройної агресії проти України з моря, а також для участі у боротьбі з ворогом при взаємодії з іншими видами чи родами ЗСУ. Зокрема Військово-морські сили сприяють сухопутним угрупованням військ під час ведення ними бойових дій у приморських районах.

Привітання головнокомандувача ЗСУ

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський привітав особовий склад ВМС і подякував військовим за вірність і самовіддану боротьбу, яка наближає перемогу.

"Щоденно, у важких боях ви доводите, що ВМС — це вірність, мужність, сила. Ви нищите ворогів на морі, суходолі та в повітрі, стоїте на передовій захисту нашої держави, демонструючи приклади справжнього патріотизму та бойової майстерності", — заявив Сирський.

Також Сирський подякував матросам і молодшим командирам, "за стійкість, відвагу і героїзм, за важливий внесок у справу оборони України".

"Дякую вам за вірність і самовіддану боротьбу, яка наближає нашу перемогу", — додав головком.

З окремими словами подяки Сирський звернувся до ветеранів ВМСУ, які у перші години початку російської широкомасштабної агресії проти України за покликом свого серця повернулися і стали до лав захисників Батьківщини.

"У цей день ми схиляємо голови в скорботі за кожним лицарем українського моря, який поклав своє життя за нашу свободу. Але, як би важко не було, ми повинні і далі бити ворога! До перемоги", — резюмував головнокомандувач ЗСУ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.07.2024 10:40