Фото: Pixabay

В Україні стрімко дорожчає популярний овоч: з чим це пов'язано

На українському ринку вже другий тиждень поспіль зберігається тенденція зростання цін на тепличні томати. Це пов'язано в першу чергу зі скороченням вибірок томату в українських тепличних комбінатах, що призвело до зниження обсягів пропозиції даної продукції на ринку. При цьому пропозиція помідора з відкритого ґрунту впала до мінімуму, тому що багато господарств сьогодні фактично завершили сезон продажів ґрунтового помідора.

Як повідомляють аналітики проекту EastFruit, тільки з початку поточного тижня томати здорожчали в середньому на 26%. Сьогодні виробники готові відвантажувати тепличний томат по 20-30 грн/кг ($0,55-0,82/кг) залежно від якості та калібру.

За словами самих виробників, вкотре підвищити відпускні ціни в сегменті тепличного томату їм дає змогу значна активізація попиту.

"Дедалі більшу зацікавленість у придбанні томату почали проявляти місцеві роздрібні мережі та оптові компанії. Крім того, значну підтримку ціновому зростанню надає і подорожчання ґрунтового помідора, а також обмежена пропозиція цієї продукції як відкритого, так і закритого ґрунту", — вказують аналітики. 

Вони додають, що, попри чергове подорожчання, тепличні томати в Україні наразі все ж коштують у середньому на 29% дешевше, ніж на початку вересня 2022 року.

Нагадаємо, раніше аналітики повідомляли, що ціни на моркву в Україні опустилися до небувало низького рівня, через це фермери б'ють на сполох. Вони змушені знижувати вартість цього овоча, оскільки середні сорти продукції не підлягають тривалому зберіганню. Так, наразі фермери пропонують до продажу цей коренеплід по 7-12 грн/кг ($0,19-0,33/кг), що в середньому на 16% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Інвестиційний банкір Сергій Фурса повідомляв, що найближчим часом відбудеться підвищення вартості продуктів та інших товарів. Причина — зростання цін на пальне. Проте він зазначив, що зараз немає жодних передумов, щоб долар зріс до кінця року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.09.2023 05:41