Фото: "Мамоведія

В Україні стрімко скорочується кількість шкіл та першокласників: невтішна статистика

Впродовж останніх чотирьох років в Україні закрилось понад 2100 шкіл. Найбільше скорочення кількості навчальних закладів спостерігається у сільській місцевості.

Як повідомляє Education.ua, у 2020/2021 навчальних роках в Україні працювало 14 815 шкіл, а до 2023/2024 року їх залишилося лише 12 701.

Так, за чотири роки загальна кількість шкіл в нашій країні скоротилась на 14%. Втім, найбільше помітна така тенденція серед сільських шкіл. У 2020/2021 навчальних роках в селах було 9 293 навчальних закладів, а вже у 2023/2024 роках їх залишилося лише 7 439, що свідчить про закриття майже двох тисяч шкіл. У містах така тенденція менш помітна, адже за цей період там закрилося лише 260 шкіл. Загалом кількість сільських шкіл скоротилася на 20%, а у містах їх поменшало на 5%. 

Статистика скорочення кількості шкіл в Україні

На фото: статистика скорочення кількості шкіл в Україні. Інфографіка: Education.ua

Директорка Новокаховського ліцею №3 Ірина Дубас зазначає, що, якщо будівля школи зруйнована або перебуває в окупації, але продовжує навчати учнів, то вона не вважається закритою.

"Школам з тимчасово окупованих територій наразі не треба проходити релокацію, тобто прив’язуватися до нової юридичної адреси на підконтрольній території. Отже, такі навчальні заклади продовжують роботу дистанційно, а значить — попри зруйновані будівлі, вони вважаються відкритими", — додала вона.

Своєю чергою юрист Дмитро Франчук додає, що статистика щодо закриття навчальних закладів може бути неповною, адже є труднощі зі збором даних про школи, особливо на деокупованих територіях. Зокрема, йдеться й про затримки з оновленням інформації щодо стану шкіл.

Втім, попри значні втрати шкільної матеріально-технічної бази, основна причина закриття навчальних закладів — це зменшення кількості учнів. Так, за даними Education.ua, цього року до шкіл пішло на 14% менше першокласників, ніж торік. Загалом за чотири роки кількість першокласників в Україні знизилася на 31%. Зменшення кількості учнів є наслідком демографічних проблем та вимушеної міграції через війну родин з дітьми. Саме це змушує засновників закривати малокомплектні школи, адже їхнє фінансове утримання стає складним для місцевих громад.

Статистика скорочення кількості першокласників в Україні

На фото: статистика скорочення чисельності першокласників в Україні. Інфографіка: Education.ua

Проте міністр освіти й науки Оксен Лісовий запевняє, що його відомство планує зберегти початкову школу в селах попри малокомплектність, оскільки для дітей молодшого шкільного віку важливо бути ближче до своїх родин. 

Зазначається, що освітня реформа, яка спрямована на оптимізацію мережі шкіл, фактично призводить до закриття або злиття закладів. Внаслідок цього чимало невеликих населених пунктів залишаються без шкіл, а діти — без доступу до освіти поруч із домом.

"Наприклад, у Тетіївській громаді на Київщині лише у червні 2024 року місцева рада ухвалила рішення про закриття вісім малокоплектних шкіл", — наголошують у  Education.ua.

Нагадаємо, за даними соціологічного дослідження, в Україні кожен другий учень 10-11 класу користується послугами репетиторів. Більшість старшокласників пояснюють своє рішення тим, що середня школа дає їм недостатній рівень знань для вступу у вищий навчальний заклад.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Суспільство, 27.10.2024 06:29