Фото: скріншот

В Україні створили машину для розмінування полів на основі екскаватора (фото)

У Кривому Розі створили машину для розмінування полів на базі екскаватора. Наразі машина проходить випробування та сертифікацією, і в разі їхнього успішного завершення винахід піде в серію та розміновуватиме українську землю.

Про це повідомив Перший міський канал Кривого Рогу.

За даними видання, машину створили криворізькі винахідники за американськими технологіями. Проте кошторис винаходу вийшов в рази дешевше спеціалізованих аналогів.

"Нам одне криворізьке підприємство надало екскаватор, а ми вже зробили все необхідне навісне обладнання. Зараз інститут, якомога швидше готує методику випробувань, аби ми могли отримати сертифікат на машину і надати ДСНС для розмінування наших полів", – розповів головний конструктор та розробник машини Віталій.

машина для розмінування

Скріншот

Працювали над створенням тральника близько трьох десятків працівників. Від появи креслень до готової до випробувань машини пройшло всього чотири місяці. Розміновує поля такий тральник завдяки спеціальним молоткам на ланцюгах. Вони закріпленні в районі ковша, управління стрілою якого залишилося, як в екскаватора. Від появи креслень до готової до випробувань машини пройшло всього чотири місяці. Розміновує поля такий тральник завдяки спеціальним молоткам на ланцюгах. Вони закріпленні в районі ковша.

Аби захистити водія від вибуху міни між механізмом розмінування та рештою машини міститься спеціальний щит. Крім того, самі молоти б’ють об землю на відстані близько 2 метрів від самого захисного щита. Все це означає, що під час підриву потрапляти по тральнику будуть лише осколки міни. 

Кабіну оператора також обладнали додатковою бронею. Вона значно обмежила кут огляду, і щоб це компенсувати на кабіні додатково розмістили спеціальні камери відеоспостереження, що передають зображення оператору всередину.

машина для розмінування

Скріншот

13 квітня, у співпраці з піротехніками, тральник вперше випробували в бойових умовах. Машина успішно знешкодила дві протитанкові міни, які були спеціально для цього закопані на одному з віддалених місць. Якщо випробування і сертифікація криворізького тральника пройде вдало, то згодом планується його серійне виробництво і передача до підрозділів ДСНС для розмінування деокупованих територій.

Нагадаємо, Україна є однією з найзамінованіших країн світу. На повне знищення мін та снарядів знадобляться десятки років, а роботи з розмінування коштуватимуть 35,7 млн доларів.

Раніше повідомлялося, що для того, щоб розмінувати всю територію України, ймовірно, знадобиться щонайменше десятиліття. Найбільш замінованими є Херсонська та Харківська області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.04.2023 04:41