Фото: Рixabay

В Україні створять портал "еТютюн": яку інформацію він міститиме

В Україні працюють над створенням порталу "еТютюн", який міститиме інформацію про інгредієнти тютюнових виробів та викиди внаслідок їх вживання. Він запрацює у 2025 році.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Вказується, що Держпродспоживслужба спільно з Мінцифри та МОЗ розпочали цифровізацію сфери виробництва та імпорту тютюну в Україну. Зокрема 18 червня відбулося перше засідання робочої групи щодо створення проекту "еТютюн". Він передбачає запуск спеціального порталу, на якому виробники та імпортери подаватимуть інформацію про інгредієнти тютюнових виробів та викиди внаслідок їхнього вживання. Своєю чергою споживачі матимуть змогу ознайомитися з важливою для них відкритою інформацією.

Портал "еТютюн" необхідний для:

  • забезпечення прозорості обігу тютюнових виробів;
  • контролювання державою якості тютюну (буде чіткий перелік виробників та імпортерів тютюнових виробів в Україні);
  • боротьби з "чорним ринком".

"Світ бореться з тютюновою залежністю, і наша держава — не виключення. Ми маємо створити умови для збереження здоров’я наших громадян. Дані про інгредієнти тютюнових виробів, що не є конфіденційними, Держпродспоживслужбою будуть опубліковані на Порталі. Це дозволить людям обирати, що саме споживати, і чи споживати взагалі", — підкреслив голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.

Портал "еТютюн" має запрацювати у лютому 2025 року, адже згідно із законодавством до першого лютого виробники повинні внести дані до загальної бази. Водночас із цим проводиться робота над доопрацюванням законодавства. В майбутньому українська система буде синхронізованою із європейською.

Запуск цифрового проекту "еТютюн" дозволить державі мати дієвий механізм контролю над тим, щоб продукція відповідала загальноприйнятим європейським нормам.

Нагадаємо, в Україні можуть підвищити акцизний податок на тютюнові вироби уже з липня 2024 року. Це принесе у бюджет країни у 2025 році близько 621 мільйона гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.06.2024 16:32