Данило Гетманцев. Джерело: "Слуга народу"

В Україні у січні скоротилися депозити у гривні: Гетманцев пояснив, з чим це пов'язано

В Україні у січні 2024 року спостерігалося значне зменшення депозитів у гривні. Така тенденція може бути пов'язана із нормами законопроекту про мобілізацію.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Так, у січні 2024 року портфель кредитів у гривні майже не змінився: збільшився на +0,2% (+1,4 мільярда гривень) до 727,8 мільярда гривень. При цьому, за його словами, гривневі кредити населенню зросли на 2,3%, а бізнесу — зменшились на 0,7%.

"Більш відчутними були зміни у депозитній базі. Вклади у національній валюті скоротились на 3,2% або ("мінус" 51,3 мільярда гривень) до 1577,1 мільярда гривень", — написав Гетманцев у Telegram.

Він зазначив, що це найбільші темпи та обсяги скорочення депозитів у гривні з початку повномасштабної війни. При цьому вклади бізнесу скоротились на 3,5% (32,5 мільярда гривень), населення — на 2,6% (18,8 мільярда гривень). Громадяни України також скоротили свої валютні вклади на 2,1%, тоді як бізнес збільшив їх на 3,2%.

"Щодо депозитної бази, скажу відразу — ніякої зради тут не має. З початку війни депозити у гривні зросли більш ніж на 70% або на 650 мільярда гривень. Банківська система є стійкою, дії НБУ як регулятора є ефективними, що трансформується у високий рівень довіри до банків", — пояснив він.

Гетманцев пояснив, що скорочення банківських вкладів у гривні у перший місяць року — це сезонне явище, пов’язане із піковими розрахунками у грудні. За його словами, ця тенденція спостерігалась у дев’ять з десяти останніх років. 

"Утім, допускаю, що певний негативний ефект міг бути пов'язаний із нормами законопроекту №10449 щодо "військової служби, мобілізації та обліку". Давид Арахамія вже відповів на це питання. Як голова профільного комітету можу ще раз це повторити, що норми законопроекту, які передбачають блокування банківських рахунків не будуть підтримані", — наголосив він.

Також посадовець підкреслив, що стійка банківська система — це також наша зброя сьогодні та фундамент повоєнного відновлення.

Динаміка депозитів та кредитів у гривні

Динаміка депозитів та кредитів у гривні. Інфографіка: Данило Гетманцев у Telegram

Варто додати, що 31 січня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект про мобілізацію. Зокрема, у документі містяться норми щодо посилення покарання для ухилянтів. Серед них — блокування фінансових активів, зокрема банківських рахунків.

Нагадаємо, у 2024 році більшість українських банків планує знизити вартість всіх депозитів. За даними опитування про банківське фондування, яке було проведене Національним банком України, це може відбутися у січні-березні 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.02.2024 01:18