Фото: Freepik

В Україні відзначають Міжнародний день батька: що відомо про свято

В Україні та світі святкують Міжнародний день батька. Щороку це свято відзначають у третю неділю червня. Цьогоріч цей день припав на 18 червня.

Історія свята

Третя неділя червня недарма обрана датою свята. У цей день свято День батька відзначають в США та в багатьох інших країнах світу. Свято татусів запропонувала створити американка Сонора Додд в 1909 році. У такий спосіб вона хотіла вшанувати пам’ять покійного батька, який, бувши вдівцем, виростив в любові і турботі шістьох дітей. Перше святкування відбулося 19 червня 1910 року.

З часом інші країни також почали долучатися до свята. Сьогодні понад 40 країн світу щорічно вшановують чоловіка-батька. Більшість із них, як і Сполучені Штати, в третю неділю червня. Окремі країни відзначають в інші дати. Наприклад, сусідня Польща — 23 червня; Італія, Іспанія, Португалія  19 березня, а от у Південній Кореї 8 травня  спільне свято матерів та батьків.

В Україні День батька почали офіційно відзначати з 2019 року. 8 травня 2019 року Кабінет міністрів схвалив проект указу президента про встановлення Дня батька, який щорічно відзначатиметься в третю неділю червня, як і в більшості країн світу. 

Традиції святкування Дня батька

У цей день заведено приділяти особливу увагу своїм батькам і проводити з ними якнайбільше часу, звичайно ж, якщо є така можливість. Діти цього дня намагаються показати, яке кохання вони відчувають до своїх тат, роблять для них листівки або щось своїми руками. Також цей день часто проводять на природі у родинному колі, часто навіть у колі кількох поколінь сім’ї.

У деяких західних країнах є такий звичай — носити на сорочці білі чи червоні троянди. Зазвичай їх носять у кишені сорочки на грудях. Біла троянда свідчить про те, що тата вже немає в живих, червона троянда символізує те, що тато живий. 

Нагадаємо, Православна церква України проситиме державні органи перенести День захисників і захисниць із 14 на 1 жовтня. Це потрібно, аби врегулювати свято із Покровою Пресвятої Богородиці за новим стилем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.06.2023 09:37