Фото: "замінування" в Житомирі. Джерело: "Суспільне"

В Україні з початку року зафіксували понад 2 тисячі фейкових мінувань: серед фігурантів — неповнолітні, яких вербує РФ

Служба безпеки задокументувала численні спроби спецслужб Російської Федерації дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні через фейкові повідомлення про мінування інфраструктури в різних населених пунктах нашої держави. Встановлено, що для розсилання терористичних повідомлень все частіше залучають неповнолітніх дітей.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"З початку цього року тримано більше ніж дві тисячі анонімних погроз щодо підриву держустанов, шкіл, лікарень та інших місць масового скупчення людей", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що більшість інформації про "мінування" надходила через інтернет у вигляді повідомлень з території РФ, а також від українських "абонентів".

Встановлено, що для вербування українських підлітків окупанти використовують заборонену соцмережу "Вконтакте", підконтрольні Telegram-канали та ігрові інтернет-платформи. На цих ресурсах представники спецслужб Росії "знайомляться" з юними користувачами та пропонують їм співпрацю.

"Дуже часто для схилення дітей до підривної діяльності ворог застосовує методи шантажу та психологічних маніпуляцій, а також пропонує "легкі" гроші", — розповідають працівники СБУ.

Перед відправленням повідомлень про фейкові мінування "анонімні терористи" отримують від своїх російських кураторів перелік "пріоритетних" об’єктів в Україні. Для анонімності "листів" їхні автори надсилають їх з використанням спеціалізованого програмного забезпечення.

Проте Служба безпеки встановлює особи зловмисників, документує злочинну діяльність і притягує їх до відповідальності.

Варто зазначити, що у Черкасах викрито двох учнів старших класів місцевої школи, які у липні 2023 року повідомили про "мінування" обласної військової адміністрації та міського торговельного центру. За даними слідства, хлопці діяли за вказівкою представників ФСБ, які завербували обох школярів через Telegram-канали агресора.

Наразі за цим та іншими фактами тривають розслідування. Фігурантам загрожує покарання до восьми років позбавлення волі.

"Якщо зловмиснику не виповнилося 16 років, то за вчинений злочин відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють", — додають у прес-службі.

Служба безпеки закликає українців бути пильними та своєчасно повідомляти правоохоронців про спроби залучення до співпраці на користь ворога.

Нагадаємо, що "мінування" всіх шкіл стартувало 1 вересня, з початком навчального року. Після ретельної перевірки ця інформація не підтвердилася. Увечері в КМВА уточнили, що виклики стосовно начебто "замінування" виявилися хибними.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 21.09.2023 14:55