Фото: Вечірній Київ

В Україні запровадять нові вимоги до магазинів: що зміниться

Уряд встановив строки, до настання яких торговці повинні забезпечити здійснення безготівкових розрахунків для споживачів у своїх магазинах та пунктах надання послуг. Зміни впроваджуватимуть протягом наступних трьох років. 

Про це повідомляють у Держпродспоживслужбі.

Так, Кабмін затвердив постанову, згідно з якою торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків:

  • з 1 січня 2024 р. — у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб;
  • з 1 січня 2025 р. — у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб; 
  • з 1 січня 2026 р. — фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Торговців, які працюють у районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації чи оточенні, протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних дій на таких територіях та/або деокупації можуть не здійснювати безготівкові розрахунки.

Варто зауважити, що відмова в такому розрахунку за придбані товари та надані послуги свідчить про обмеження прав споживача та є порушенням вимог законодавства, за що передбачена відповідальність.

Нагадаємо, в Україні 1 березня відбулася індексація пенсій. Для 10,5 млн пенсіонерів збільшиться розмір виплат на 19,7%. Водночас є категорія громадян, які з-поміж індексації можуть отримати надбавку до пенсії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.03.2023 12:21