Фото: Рixabay

В Україні збільшилась кількість фальшивих банкнот: які купюри підробляють частіше

В Україні побільшало фальшивих банкнот. Спостерігається така тенденція як серед національної валюти, так і серед іноземних банкнот.

За підсумками першого півріччя 2024 року, на мільйон штук справжніх банкнот припадало 3,4 підробки. У порівнянні з торішніми показниками спостерігається приріст у 62%, повідомляє "Мінфін".

На початку повномасштабної російсько-української війни Національний банк нарахував менше фальшивок на мільйон штук. У 2022 було 2,2 фальшивки на мільйон справжніх банкнот, а у 2023-му — 2,1.

Згідно з даними НБУ, серед гривневих банкнот у січні-червні 2024 року 90% фальшивок припало на два номінали старих випусків, а саме: 

  • 500 гривень зразка 2006 року;
  • 200 гривень — 2007-го.

"У квітні-травні цього року "Нацбанк" спостерігав короткострокове зростання активності фальшивомонетників, що пояснюється певною адаптацією до реалій воєнного стану та бажанням зловмисників перевірити ефективність протидії таким випадкам", — зазначили в НБУ.

Водночас зростання кількості фальшивих банкнот Нацбанк все ж таки вважає помірним. Регулятор наголошує, що перед початком повномасштабної війни цей показник був помітно вищим — 7,1 фальшивок на мільйон справжніх банкнот. У відомстві додають, що, наприклад, у Європейському Союзі зловмисники, які підробляють гроші, працюють значно активніше, ніж в Україні. У 2021 році на мільйон справжніх євро припадало 12 фальшивок, а у 2022-му — 13. У 2023 кількість фальшивих євро зросла до 16 на мільйон справжніх банкнот. 

Як повідомили у Нацбанку, у першому півріччі 2024 року в Україні вилучили з обігу 1 200 підробок іноземної валюти, тоді як у 2022—2023 роках — було лише 600−700 штук на рік. Цього року серед вилучених з обігу підроблених банкнот іноземних валют домінували долари США — 95%.

"Гривня нового зразка має кращий захист від підробки, у тому числі й сучасними оптично-змінними елементами: "віконна" стрічка та елемент SPARK із кінетичними ефектами руху фонового зображення та зміни кольору", — зазначили в НБУ.

Водночас проблему з підробками банкнот розв'язують шляхом поступового вилучення з обігу старих грошей, які мають гірший захист від підробки.

Нагадаємо, раніше в НБУ повідомляли, що українці починають все більше розуміти необхідність накопичувати кошти та розглядають заощадження як один з найефективніших фінансових інструментів. Це пов'язують з сезонним фактором та складною ситуацією в енергосистемі, яка спричинена масованими атаками Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.07.2024 05:28
Фото: Рixabay