Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

В Україні зросла кількість банкрутів серед громадян

У перші п'ять місяців 2024 року 343 українці подали до суду заяву стосовно банкрутства. Це у понад двічі більше, ніж за такий період торік.

Як повідомляє "Опендатабот", загалом за останні п'ять років в Україні було відкрито близько двох тисяч справ про банкрутство громадян. Відомо, що за весь минулий рік цей статус набули 575 українців.

Зазначається, що найменша кількість справ про банкрутство була відкрита у 2019 році, адже це був перший рік, коли закон дозволив громадянам визнавати себе неплатоспроможними через рішення суду. За 2019 рік було відкрито 22 справи про банкрутство громадян. Відтоді кількість людей, які хотіли визнати себе неплатоспроможними, постійно зростала. 

Банкрутство в Україні

Інфографіка: "Опендатабот"

За словами адвоката, арбітражного керівника, члена Кваліфікаційної комісії арбітражних керівників та фахівця з питань банкрутства Дениса Лихопьока, судова статистика не відбиває реальну кількість боржників у скрутному становищі, яким би на допомогу прийшла процедура банкрутства. 

"Ця процедура не є відомою та поширеною серед українців, й на те є кілька причин: це дорого, складно та незрозуміло без допомоги адвоката, на якого в боржника вже просто може не стати коштів", — зазначив він.

Також він додав, що кредитори та фінансові установи не вельми охоче подають свої вимоги у такі судові справи, адже вони розраховують стягнути борг після відновлення платоспроможності громадянина, оскільки так можна зекономити на судових витратах. Проте буває й навпаки, коли кредитори намагаються зривати процедуру, дискредитуючи боржника. 

"З іншого боку, громадянам теж необхідно усвідомити, що ця процедура не про списання боргів, а про спробу знайти згоду з кредиторами за допомогою судової процедури та арбітражного керівника", — наголосив фахівець.

Варто зазначити, що за весь час в Україні було відкрито 1 993 справи про банкрутство людей. Третина банкрутів старша за 45 років — 38,3% або 764 людини. Найменше банкрутів серед молоді до 25 років — лише 3,7%. Стосовно гендерного розподілу, то він майже рівний, а саме 54% від банкрутів складають чоловіки, а 46% — жінки.

Банкрутство в Україні

Інфографіка: "Опендатабот"

Нагадаємо, у травні платформа для роботи з відкритими даними "Опендатабот" повідомила, що від початку повномасштабного вторгнення в Україні відкрили понад 2600 іноземних компаній. Найчастіше в нашій державі створюють бізнес громадяни Туреччини, Польщі, Узбекистану та Америки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.06.2024 12:46