Фото: Pixabay

Скільки компаній відкрили іноземці в Україні з початку війни: статистика "Опендатабот"

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні відкрили понад 2600 іноземних компаній. Найчастіше в нашій державі створюють бізнес громадяни Туреччини, Польщі, Узбекистану та Америки.

Про це повідомила платформа для роботи з відкритими даними "Опендатабот".

"2652 компанії відкрили іноземці в Україні після початку повномасштабної війни. Загалом гроші в країну під час війни інвестували громадяни зі 100 країн світу", — йдеться у повідомленні.

Найчастіше в Україні відкривали компанії громадяни Туреччини — 13% від загальної кількості нових бізнесів з іноземними бенефіціарними власниками. Резиденти республіки зазначені як власники у 354 українських компаніях. 

Громадяни Узбекистану є власниками у 274 нових українських компаніях та є другими у рейтингу. Це 10% від загальної кількості іноземного бізнесу в нашій державі.

Громадяни Польщі замикають трійку лідерів. Наші сусіди відкрили в Україні 193 бізнеси (7% від загальної кількості компаній з іноземними власниками).

В десятку також потрапили громадяни США, Казахстану, Німеччини, Азербайджану та Ізраїлю. Варто зазначити, що на одну компанію може припадати не один власник.

Інфографіка: "Опендатабот"

Інфографіка: "Опендатабот"

Найбільші іноземні компанії в Україні, які відкрили під час війни

Найбільшим бізнесом, відкритим іноземцями від початку повномасштабної війни, стала компанія ТОВ "ТЕНС1МА" із статутним капіталом у 1,28 мільярда гривень. Власником бізнесу є громадянин Вірменії.

На другому місці — АТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Юген". Статутний капітал цієї компанії становить 700 мільйонів гривень. Кінцевим власником бізнесу є громадянин США.

Трійку лідерів компанія замикає ТОВ "ЛФС" зі статутним капіталом 300 мільйонів гривень. Власник — громадянин Польщі.

Нагадаємо, за даними "Опендатабот" від початку 2024 року понад тридцять тисяч ФОП припинили свою діяльність. Закрилось понад сім тисяч ФОПів, які були створені торік.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.05.2024 14:52