Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Як Росія уникла банкрутства після двох років війни в Україні та чому Путін опинився в економічній "трилемі"

Через два роки війни в Україні російська економіка все ще виглядає стійкою. Росія має вдосталь грошей, щоби підтримувати війну, якщо її доходи від нафти суттєво не впадуть.

Статтю на таку тему опублікував Business Insider. Аналітики видання вважають, що військова економіка Росії процвітає. За їх словами, це може здатися дивним, але загальне зростання ВВП не є чимось незвичним у часи конфлікту.

Хоча є сумніви щодо точності та повноти райдужних економічних даних, які Росія оприлюднила за останні два роки, Москва, схоже, готова продовжувати фінансувати свою війну третій рік — а війни дорогі.

"Зі суто економічного погляду Росія має значний простір для продовження війни", — сказав Business Insider Хасан Малік, глобальний макростратег і експерт з Росії в бостонській компанії з управління інвестиціями Loomis Sayles.

Зрештою, Росія захищається від санкцій з 2014 року, коли на неї наклали низку торговельних обмежень після того, як вона незаконно анексувала Крим в України. Крім того, вона все ще підтримується доходами від продажу нафти.

Ось як Росії вдалося зберегти свою економіку сильною навіть після двох років ведення війни.

Війна за межами власних кордонів

Одна з найважливіших причин, чому російська економіка все ще перебуває на належному рівні, — це місце війни.

"Війна ведеться здебільшого на українській землі та знищує в основному українські будинки, підприємства та ферми так, що прямий вплив на російські виробничі потужності та домогосподарства порівняно обмежений", — наголосив Малік.

У перший рік війни економіка Росії скоротилася на 1,2%, згідно з офіційною статистикою. Аналітики, опитані Reuters, очікують, що ВВП Росії зросте на 3,1% 2023 року. Росія ще не опублікувала дані про зростання ВВП за весь рік.

Для порівняння: ВВП України впав на 29,1% 2022 року, а Нацбанк країни прогнозує зростання на 4,9% 2023 року. Він теж іще не оприлюднив офіційних цифр зростання.

За сценарієм, коли війна не ведеться на вашій території, вона може спричинити серйозний шок попиту, особливо на військові постачання та живу силу, пояснив Малік. Так сталося в Росії: війна підняла економіку.

Створення попиту на товари та послуги воєнного часу

Російській армії потрібні матеріальні засоби — зброя, боєприпаси, бинти. Попит стимулює галузі, які виробляють ці товари, — особливо всередині країни, оскільки імпорт до Росії обмежений через санкції.

Попит на товари військового призначення настільки великий, що навіть пекарні в центральній частині Росії залучають для допомоги військовим потребам. Магазин, який демонстрував свої щойно вироблені безпілотники поруч зі щойно спеченим хлібом на російському телебаченні, зараз під санкціями США.

Для ведення війни також потрібна робоча сила. Росія зіткнулася з демографічною кризою та падінням рівня народжуваності ще до війни з Україною. З початком війни майже 1 мільйон росіян — у тому числі чоловіків призовного віку — покинули свою батьківщину, що ще більше скоротило робочу силу в країні.

Мобілізація чоловіків на війну президентом Росії Володимиром Путіним призвела до нестачі робочої сили, яка триває з 2022 року. Минулого року Росія зіткнулася з нестачею п’яти мільйонів працівників, оскільки кількість вакантних робочих місць зросла майже на 5% порівняно з попереднім роком. У листопаді в Росії зафіксовано рекордно низький рівень безробіття — 2,9%. Завдяки нестачі робочої сили зарплати зросли, що, своєю чергою, підтримує споживання та економічне зростання.

Самозабезпечення у виробництві зброї та товарів

Росія є великою світовою економікою — восьмою за величиною у світі 2022 року — частково завдяки своїй сильній позиції як виробника таких товарів, як нафта, природний газ, пшениця та метали. На відміну від багатьох країн, Росія також самодостатня у виробництві таких життєво важливих товарів, як нафта, природний газ і пшениця, що допомогло їй витримати роки санкцій.

"Хоча західні санкції та торговельні обмеження, безсумнівно, мали певний маргінальний вплив на російську економіку, цей вплив особливо обмежений у переважно автаркічній російській оборонній промисловості", — сказав Малік, маючи на увазі економіку, засновану на самозабезпеченні й обмеженій зовнішній торгівлі.

Як один із провідних світових експортерів зброї, Росія також може задовольнити більшість своїх оборонних потреб, навіть щодо складної зброї, додав Малік. Це разом із заходами, які Росія запровадила для стимулювання своєї економіки, включаючи паралельний імпорт, орієнтацію на альтернативні експортні ринки, такі як Китай та Індія, та нові ланцюжки постачання, — ще більше послаблює вплив західних санкцій на російську оборонну промисловість та економіку воєнного часу, зазначив він.

Стимулювання та зміцнення економіки субсидіями та політикою

Державні субсидії, витрати та політика також підтримують економіку Росії. Спроба Москви підтримати свою економіку часів війни була настільки агресивною, що субсидії на пільгові іпотечні кредити створили житлову бульбашку. Російський уряд розгорнув інші види субсидованих кредитів для бізнесу, ще більше стимулюючи попит в економіці.

Російські політики також швидко втрутилися, щоби стабілізувати ринок і економіку після того, як Москва вдерлася в Україну. Вони вжили заходів, включаючи закриття Московської біржі на декілька тижнів, запровадження контролю над рухом капіталу й управління монетарною політикою.

"Це зробили швидко. Багато російських фінансових інструментів знерухомили", — сказав Сергій Гур'єв, колишній головний економіст Європейського банку реконструкції та розвитку.

Низький зовнішній борг і сильний експорт

Росія вступила у війну з невеликим зовнішнім боргом, і її рахунок поточних операцій був із профіцитом частково завдяки впливу війни на ціни на товари.

"Такі події значною мірою компенсували кроки Заходу, такі як заморожування резервів центрального банку", — зауважив Малік.

Росія зуміла виділити майже третину свого бюджету на 2024 рік на витрати на оборону, попри всі санкції, під які вона потрапила. Малік не єдиний, хто вважає, що у Росії є можливість вести війну довше. Протягом останнього року експерти, включно з колишнім заступником міністра фінансів Росії, який виїхав із країни, та впливовими економістами, стверджували, що Росія має гроші для фінансування своєї війни в Україні на декілька років.

Алекс Ісаков, економіст Bloomberg Economics, заявив у звіті від 17 січня, що ліквідних активів Фонду національного багатства Росії вистачить ще на рік-два, якщо експортні ціни на нафту впадуть нижче 50 доларів за барель. Середня ціна флагманської російської нафти Urals 2023 року становила близько 63 доларів за барель.

І все ж — Путін опинився в економічній "трилемі"

Попри те, що Росії вдалося уникнути економічної катастрофи після вторгнення в Україну 2022 року та застосування широких санкцій Заходу, це не означає, що на батьківщині Путіна все добре. Кремлівський диктатор намагається вирішити економічну «трилему», як нещодавно заявив колишній чиновник російського центрального банку.

"У нього три виклики: він повинен фінансувати свою поточну війну проти України, підтримувати рівень життя свого населення та захищати макроекономічну стабільність. Досягнення першої та другої цілей вимагатиме більших витрат, що сприятиме інфляції та тим самим перешкоджатиме досягненню третьої мети", — написала Олександра Прокопенко про Путіна у Foreign Policy в січні.

Путіну вже довелося особисто просити вибачення за ціни на яйця в Росії, які зросли на 42% за 12 місяців до листопада 2023 року, згідно з даними Росстату. Зрештою, самі по собі райдужні цифри ВВП не є хорошим показником економічної діяльності під час війни, сказав Гур’єв.

"Ви виробляєте зброю та боєприпаси, ви платите за них із бюджету, але ця зброя та боєприпаси не сприяють якості життя, не сприяють майбутньому економічному зростанню. Вони відправляються в Україну, де знищуються", — пояснив він.

Згідно зі січневою доповіддю Віденського інституту міжнародних економічних досліджень, внесок Росії у війну настільки стимулює її економіку, що існує ризик стагнації або навіть "відвертої кризи", коли конфлікт закінчиться.

"Що довше триватиме війна, то більше економіка ставатиме залежною від військових витрат", — пишуть економісти австрійського інституту.

Нагадаємо, на думку секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олексія Данілова, російське керівництво визначає для себе 2024 рік як ключовий і вирішальний. Російський диктатор Володимир Путін зіткнеться з проблемами нарощування спроможностей ведення війни проти нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.03.2024 17:52