Колаж: TrueUA

В "Укренерго" повідомили, чи вимикатимуть світло в четвер, 26 вересня

У четвер, 26 вересня, в Україні не діятимуть графіки відключень світла. Обмеження електроенергії не застосовують уже впродовж декількох тижнів.

Про це повідомила прес-служба "Укренерго".

"Завтра, у четвер, заходи обмеження споживання не плануються", — йдеться в повідомленні.

Енергетики також додали, що в разі зміни ситуації повідомлять про все додатково.

В Україні вже декілька тижнів не вимикають світло в межах графіків відключень. Це пов'язано з тим, що рівень споживання порівняно з літом знизився. До того ж від кінця серпня не відбувалося масованих ударів росіян по Україні, під час яких ворог зазвичай цілиться в об'єкти енергетики.

Учора українські енергетики пояснювали, що через пошкодження, яких зазнали великі теплові та гідроелектростанції внаслідок російських обстрілів, — українська енергосистема відчуває дефіцит потужності в години максимального споживання. Тому увечері зберігається необхідність споживати електроенергію ощадливо, не вмикаючи декілька потужних електроприладів одночасно.

"Що стосується денних годин — тут ситуація інша. За останні роки в Україні суттєво зросла частка сонячних електростанцій у загальному енергобалансі", — продовжили енергетики.

Вони уточнили, що це сталося з двох причин:

  • кількість і потужність СЕС суттєво збільшилася;
  • частка інших видів генерації зменшилася через наслідки обстрілів.

Крім того, на рівень споживання вдень суттєво впливають так звані "дахові" електростанції — тобто сонячні панелі, які масово встановлюють побутові споживачі та бізнес.

За таких обставин, додали енергетики, найменше навантаження на енергосистему зараз фіксується в період високої сонячної активності й ефективної роботи промислових і побутових СЕС. Тому період із 10:00 до 16:00 — найкраще підходить для користування пралками, прасками, електроплитами й іншим.

"Розуміємо, що значна частина людей у цей час перебуває на роботі. Але хто має таку змогу — будь ласка, перенесіть користування потужними електроприладами саме на денний час. Це допоможе збалансувати енергосистему, рівномірніше розподіливши споживання протягом доби", — підсумували в "Укренерго".

Нагадаємо, що вчора прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда оголосив про новий пакет енергетичної допомоги Україні. Це сталося на полях Генеральної Асамблеї ООН, де він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.09.2024 19:15