Фото: соцмережі

В "Укренерго" заявили про дефіцит електроенергії: українців закликали економити

Впродовж двох днів в енергосистемі України був зафіксований рекордно високий за цей опалювальний сезон рівень споживання. Українців закликають економити електроенергію.

Про це повідомляє прес-служба "Укренерго".

Зазначається, що вже два дні добовий максимум споживання був на чотири відсотки вищим, ніж, наприклад, 6 грудня.

"Сьогодні зранку диспетчерський центр "Укренерго" знову фіксує високий рівень споживання, який майже дорівнює вчорашньому рекорду. Для уникнення дефіциту і підтримки балансу між виробництвом та споживанням ощадливо споживати електроенергію", — йдеться в повідомленні.

Виробництво електроенергії

В енергосистеми зберігається важка ситуація. Споживання через похолодання тримається на найвищому за опалювальний сезон рівні. На електростанціях наразі немає вільних потужностей. Внаслідок систематичних і тривалих обстрілів вчергове постраждала одна з теплоелектростанцій у східному регіоні. В іншому регіоні в аварійний ремонт через зауваження до роботи обладнання вийшов один з енергоблоків. Ще на деяких блоках  теплоелектростанцій тривають ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність по всій країні. Але на електростанціях наразі немає вільних потужностей. Внаслідок систематичних і тривалих обстрілів вчергове постраждала одна з теплоелектростанцій у східному регіоні. В іншому регіоні в аварійний ремонт через зауваження до роботи обладнання вийшов один з енергоблоків. Ще на деяких блоках  теплоелектростанцій тривають ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність по всій країні. 

Аварійна допомога

Для уникнення відключень та підтримки балансу в енергосистемі диспетчерський центр "Укренерго" змушений сьогодні знову залучити аварійну допомогу від операторів системи передачі електроенергії  Румунії та Польщі з 11:00 до 19:00 потужністю 400 МВт. Аварійна допомога — екстрений захід для балансування енергосистеми. Водночас ліміти споживання не запроваджувались, графіки відключень не вводилися та не прогнозуються. 

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд й енергетики закликають українців знизити споживання електроенергії через дефіцит в енергосистемі. Крім того, прем'єр закликав громадян не підключати одночасно потужні електроприлади та переносити прання на нічні години, вимикаючи світло в невикористовуваних приміщеннях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.12.2023 12:15