Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені пояснили, чому корисно довше спати на вихідних: проте є нюанс

Британські науковці встановили, що довша тривалість сну у вихідні дні може значно покращити людське здоров'я. Відповідно до досліджень, це може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Однак додатковий сон не здатний повністю компенсувати хронічну нестачу сну.

Про це повідомляє MedicalNewsToday.

У ході дослідження вчені переглянули дані понад 90 тисяч людей з UK Biobank, яка є найбільшою базою біомедичних даних Великої Британії. Ця база містить у собі інформацію про спосіб життя, здоров'я та генетику півмільйона осіб. Автори дослідження розділили людей на чотири групи залежно від того, скільки вони спали впродовж робочого тижня й вихідних.

"Середній період спостереження за людьми в цьому проекті становив 14 років, і, проаналізувавши лікарняні записи та реєстри смертей, автори дослідження виявили, що люди з найбільшою компенсаційною кількістю сну мали на 19% меншу ймовірність розвитку серцевих захворювань, ніж ті, хто на вихідних спав менше", — йдеться у повідомленні.

Так, кардіолог центру здоров’я Провіденс Сент-Джон, який не брав участі в дослідженні, сказав, що він був здивований висновками цього дослідження.

"Це дослідження демонструє надзвичайну здатність нашого тіла відновлювати енергію та функціонувати навіть після попередніх періодів недосипання. Попри те, що зв’язок між сном і здоров’ям серця добре встановлений, масштаб і час користі, помічені в цьому дослідженні, заслуговують на увагу. Це ще більше підкреслює важливість пріоритету сну, навіть якщо це означає внесення змін до розкладу вихідних", — наголосив він.

Водночас дієтолог Мелані Мерфі зауважила, що хоча компенсаторний сон може бути корисним у короткостроковій перспективі, це не є оптимальним підходом для покращення психічного та фізичного здоров’я.

За даними авторів дослідження, особливо позитивний вплив довшого сну у вихідні виявили у тих людей, які регулярно недосипали впродовж робочого тижня. Проте вчені зауважують, що хоча додатковий сон на вихідних може допомогти знизити ризики захворювань серця, він не може повністю компенсувати хронічну нестачу сну, яка протягом тривалого часу може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям.

Йдеться про хронічну втому, ожиріння, психологічні проблеми й навіть підвищення ризику розвитку раку. Загалом вчені радять людям дотримуватися стабільного режиму сну й намагатися в достатньому обсязі відпочивати щодня.

Нагадаємо, раніше американські вчені встановили, що вживання алкоголю батьками впливає на раннє старіння їхніх дітей. Йдеться про високий рівень холестерину, проблеми із серцем, артрит та ранню деменцію.

Важливо! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 10.09.2024 03:29