Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені розробили модель ШІ, яка на ранній стадії виявляє розвиток аутизму у дітей

Шведські науковці розробили нову модель штучного інтелекту, яка здатна на ранніх стадіях виявляти розвиток аутизму у дітей. Водночас це є важливим досягненням для надання належної підтримки хворим дітям.

Про це повідомляє прес-служба Каролінського інституту Швеції.

Зазначається, що ШІ може виявляти розвиток аутизму з точністю майже 80% для дітей віком до двох років. За словами доцента кафедри здоров’я жінок і дітей Каролінського інституту Крістіни Таммієс, вчені сподіваються, що це буде цінним інструментом для охорони здоров’я.

Так, вчені використовували велику базу даних США (SPARK) з інформацією про приблизно 30 000 здорових та хворих на аутизм людей. 

"Аналізуючи комбінацію 28 різних параметрів, дослідники розробили чотири різні моделі машинного навчання для виявлення закономірностей у даних. Вибрані параметри являли собою інформацію про дітей, яку можна отримати без ретельного обстеження та медичних тестів віком до двох років", — йдеться у повідомленні.

Науковці наголошують, що приблизно серед 12 000 людей штучний інтелект зміг ідентифікувати близько 80% дітей, які мають розлади аутистичного спектра. За словами дослідників, у певних комбінаціях з іншими параметрами вік, у якому дитина вперше посміхнулася, сказала коротке речення, або мала труднощі з їжею були сильними ознаками розвитку аутизму.

"Результати дослідження є важливими, адже вони свідчать про те, що можна ідентифікувати людей, які ймовірно мають аутизм, на основі відносно обмеженої та легкодоступної інформації", — зазначив доцент в Інституті біоінформатики та прикладних технологій Індії Шям Раджагопалан.

За словами науковців, рання діагностика аутизму у дітей має вирішальне значення для впровадження ефективного лікування, яке здатне допомогти дітям з аутизмом розвиватися нормально. Раджагопалан додає, що це може внесли суттєві зміни в умови для ранньої діагностики та лікування й, зрештою, покращить якість життя багатьох людей та їхніх сімей.

Варто наголосити, що наразі вчені планують подальші вдосконалення та валідацію моделі в клінічних умовах. Також триває робота над включенням генетичної інформації в модель, що може призвести до ще більш конкретних і точних прогнозів. Задля того, щоб переконатися у тому, що ця модель штучного інтелекту достатньо надійна для застосування в клінічних контекстах, потрібна сувора робота та ретельна перевірка.

"Я хочу підкреслити, що наша мета полягає в тому, щоб модель стала цінним інструментом для охорони здоров’я, і вона не має на меті замінити клінічну оцінку аутизму", — наголосила Крістіна Тамміміс.

Нагадаємо, раніше американські науковці виявили, що вживання алкоголю батьками впливає на раннє старіння їхніх дітей. Йдеться про високий рівень холестерину, проблеми із серцем, артрит та ранню деменцію.

Важливо! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 22.08.2024 14:48