Вчені створили найтоншу у світі різдвяну ялинку

31 ГРУДНЯ 2021 10:35

Науковці Технічного університету Данії створили найтоншу у світі різдвяну ялинку товщиною один атом. Відомо, що ялинка завтовшки в один атом і заввишки 14 см була вирізана з 10-метрового рулону графену, який виростили на мідній плівці. На підкладку графен потрапив з газоподібного стану за температури у понад тисячу градусів Цельсію.  Повідомляє TrueUA, з посиланням на сайт Технічного університету Данії.

Графен — це одна з форм вуглецю. Він є напівпровідником, але без забороненої зони, заряди у ньому набувають максимальної рухливості з-посеред усіх інших відомих досі матеріалів. Він добре вміє протистояти деформаціям та зберігає прозорість, рекордну теплопровідність та найнижчу теплоємність.

Данські фізики прагнули продемонструвати можливість контролювати якість графенової плівки під час її перенесення з мідного шару, що досі заважало збільшити масштаб графенового електронного виробництва.

Також вчені продемонстрували на ньому роботу терагерцового випромінювання, з яким вдалося відстежувати якість графену під час відділення його з мідної плівки. Це має суттєво прискорити технологію виготовлення графенових плівок і наблизити графенову електроніку до масового виробництва. Фото з мережі інтернет.

Також читайте: Міська рада Львова опублікувала програму заходів на новорічно-різдвяні свята

Технології, 31.12.2021 10:35