Фото: Pixabay

Вчені з'ясували, коли краще займатися спортом для схуднення

Швейцарські й данські науковці провели експерименти й з’ясували, в який час доби найбільш ефективно займатися вправами для схуднення. Дослідження проводилося на мишах. 

Як повідомляє PNAS, експеримент полягав у тому, щоб змусити тварин інтенсивно рухатись у різний час доби. Кожні чотири години вчені брали зразки жирової тканини тварин для вивчення маркерів метаболізму жирів та аналізу генів.

Науковці з’ясували, що вранці фізична активність підвищує експресію генів, які беруть участь у розщепленні жирів та термогенезі (виробленні тепла), а це вказує на вищу швидкість метаболізму. Такі ефекти спостерігалися тільки тренувань у першій половині дня й не залежали від прийому їжі.

"Наші результати показують, що фізичні вправи вранці можуть бути ефективнішими, ніж вечірні, з точки зору прискорення метаболізму та спалювання жиру. Тому вони можуть виявитися корисними для людей із надмірною вагою", — розповів професор Джулін Р. Зірат із Каролінського інституту.

Водночас вчені вказують на те, що не варто робити поспішних висновків, адже дослідження таки проводили на мишах. І хоч ці тварини гарно зарекомендували себе як фізіологічна модель метаболізму людини, все ж є велика різниця — миші ведуть нічний спосіб життя. Тому вчені переконані, що для остаточних й більш детальних висновків потрібні додаткові дослідження.

Нагадаємо, раніше дієтологи назвали найкращі продукти для ефективного схуднення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.02.2023 16:44